Dave Louer en Liesbeth Milatz in de moderne sportzaal van FysioExperts in het Gezondheidscentrum Oosterheem. Foto Kees van Rongen
Dave Louer en Liesbeth Milatz in de moderne sportzaal van FysioExperts in het Gezondheidscentrum Oosterheem. Foto Kees van Rongen

Verandering leefstijl door voeding en sport

Actueel 1.246 keer gelezen

ZOETERMEER - Diëtiste Liesbeth Milatz van Diëtheek en fysiotherapeut Dave Louer van FysioExperts in Zoetermeer gaan samen bij het leefstijlprogramma 2Do 55-plussers met overgewicht en (risico op) Diabetes type 2 begeleiden. In een traject van 13 weken is het de combinatie van voeding en sport, waarmee ouderen gezond oud kunnen worden.

Door Kees van Rongen

Aanleiding is het onderzoek van de Hogeschool Amsterdam naar overgewicht bij ouderen. Daaruit blijkt, dat alleen afvallen niet goed is. “Afvallen bij ouderen moet altijd gepaard gaan met spiertraining. Bij het verlies van vetmassa moet namelijk zo min mogelijk spiermassa verloren gaan. Een dieet moet alle essentiële voedingsstoffen bevatten.”
Diëtiste Liesbeth Milatz wil niet van een dieet spreken. “Het gaat om goed eten. In het 2Do programma begin ik met een intake gesprek en een persoonlijk advies op basis van de meest recente richtlijnen. Daarna is er de ene week een individuele sessie en de andere week een groepsbijeenkomst van maximaal twaalf personen. Extra aandacht is er voor de essentiële voedingsstoffen.”
Fysiotherapeut Dave Louer: “In het 2Do programma is het bedoeling, dat er twee keer per week onder begeleiding gesport wordt. In het Gezondheidscentrum Oosterheem is een moderne sportzaal met fitnessapparatuur. Samen met mijn collega sportfysiotherapeut Martijn Numan doe ik er alles aan om het sporten leuk te maken. Het is belangrijk dat mensen na het traject van 13 weken blijven sporten en op de voeding letten. Met de combinatie voeding en sporten is zóveel te winnen op het gebied van gezond ouder worden.
Belangrijk zeggen Liesbeth Milatz en Dave Louer is het veranderen van de leefstijl. Een intensieve aanpak van 13 weken is daarbij onontbeerlijk. “Om verantwoord gewicht te kunnen verliezen, kunnen ouderen niet om de diëtiste en fysiotherapeut heen,” zeggen gezondheidswetenschappers.
“Effecten zijn ook op hogere leeftijd te behalen, maar zijn afhankelijk van de intensiteit waarmee u beweegt. Als u wilt afvallen heeft u een verhoogde eiwitbehoefte om uw spiermassa te behouden. Een blijvende gedragsverandering behaalt u door te werken met persoonlijke doelen, die passen bij uw visie op leefstijlverandering.
 De trainingen en groepssessies zijn dinsdag eind van de middag, begin van de avond en zaterdagochtend in het Gezondheidscentrum Oosterheem aan het Oosterheemplein 231. De startdatum is in de week van 13 september. De kosten bedragen 300 euro. Aanmelden bij L.milatz@dietheek.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21