Ronald Weerwag bij het pand aan de Dumeelaan. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronald Weerwag bij het pand aan de Dumeelaan. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

“We staan voor enorme bouwopgave voor alle doelgroepen”

Actueel 683 keer gelezen

Zoetermeer - Ronald Weerwag is nog maar een paar maanden wethouder maar staat nu al voor een fikse uitdaging. Er is een schreeuwend tekort aan woningen in Zoetermeer. Hoe gaat hij die realiseren? Een gesprek over buurtvisies, hoogbouw en flexwoningen.

Door Hélène Ouwerkerk

“Als we het hebben over woningbouw en typen woningen dan is het een beetje van alles wat”, trapt Ronald Weerwag (LHN) af. “Ik wil toe naar een stad waar iedereen zich thuis voelt. Ik voel me zelf  ook heel erg thuis in Zoetermeer. Ik ben een paar keer uitgevlogen maar kom telkens terug. Als we gaan bouwen dan moeten we vooral kijken naar diversiteit.” Toch bevestigt Weerwag dat momenteel veel appartementencomplexen in de steigers staan. “Als het gaat om de commerciële particuliere bouw dan zien we dat op dit moment de nadruk op appartementen ligt”, zegt hij. Een onderzoek van het ministerie van Volkshuisvesting wijst uit dat vooral gemeenten graag appartementen bouwen. Weerwag kent het rapport. “Het gaat niet over Zoetermeer en als ik zie hoe snel de appartementen worden verkocht dan is dat het antwoord. Daar is dus wel degelijk behoefte aan.” Tegelijkertijd ziet hij ook dat deze projecten het in de inspraak moeilijk hebben omdat omwonenden vaak niet zitten te wachten in een appartementengebouw om de hoek. “Qua samenspraak hebben we geleerd uit het verleden. Er was een omgevingsvergunning afgegeven en mensen voelden zich daardoor enorm gepasseerd. De pijn zit hem in het feit dat mensen zich niet gehoord voelen. Daarom hebben we voor het project Luxemburglaan een buurtvisie geschreven. We willen omwonenden in een vroeg stadium bij de plannen betrekken. Zo’n buurtvisie is een continu proces en ik denk dat je daarmee veel meer draagvlak creëert. Maar aan de andere kant moeten we op een gegeven moment ook wel knopen doorhakken. We kunnen niet ellenlang gaan polderen met inwoners. Het is vervelend als mensen minder zon op het balkon hebben maar we hebben ook te maken met een woningbouwopgave”, aldus Weerwag. “Inwoners hechten ook aan het groen in de stad. Ik vergelijk het met New York. Zonder de hoogbouw was er daar ook geen Central Park geweest.”
Doorstroming is voor Weerwag een belangrijk punt. “We kunnen mensen natuurlijk niet dwingen om hun eengezinswoning te verlaten en plaats te maken voor een startend gezin. Maar ik wil ze wel graag verleiden. Dat kan alleen als je voor vijfenvijftigplussers interessante woonvormen realiseert met goede faciliteiten en groen. Ook de corporaties zijn daar hard mee bezig”, zegt hij.

Flexwonen
Een andere interessante woonvorm is volgens hem flexwoningen. “We staan voor een enorme opgave voor allerlei doelgroepen. Voor statushouders, jongeren, spoedzoekers. Ik heb de ambtelijke organisatie gevraagd om te kijken waar in Zoetermeer plek is voor flexwoningen. Ik denk dan aan plekken waar nu al een woonbestemming op zit maar waar de komende tien jaar niks gebouwd gaat worden. Hier kan je een inhaalslag maken”, zegt hij. “Ik zie dan duidelijk een combinatie van woningen voor verschillende doelgroepen dan krijg je sociale cohesie. Het is niet zo dat ik zeg daar plaatsen we dertig statushouders en hebben we aan onze doelstelling voldaan. Nee, het moet echt een mix van doelgroepen worden. Je ziet nu dat mensen tussen wal en schip vallen en ik sluit geen enkele groep uit.”
Enkele weken geleden reikte Ronald Weerwag nog de Gemma Smid architectuurprijs uit. En als het aan hem ligt, gaat Zoetermeer qua architectuur in de lift. “Ik wil dat Zoetermeer een beetje sexy wordt voor architecten. Dat we architecten kunnen uitnodigen om in te schrijven op een project. Zoetermeer verdient dat en hoe mooi zou het voor de ambtenaren zijn als ze daarmee in de vakbladen komen. Dat zou toch prachtig zijn?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27