Astrid Janssen-Steinfort uit Meerzicht ziet de toekomst weer positief in. Foto PR
Astrid Janssen-Steinfort uit Meerzicht ziet de toekomst weer positief in. Foto PR

Doneeractie kan Astrid helpen bij genezing

Actueel 833 keer gelezen

ZOETERMEER - Astrid Janssen-Steinfort(43) uit Meerzicht leeft al tien jaar met MS. Op dit moment is de ziekte agressief en gaat Astrid heel hard achteruit. Haar enige kans op genezing is het ondergaan van een stamceltherapie (AHSCT). Dat kan niet in Nederland, maar wel in België. De geschatte kosten van 66.000 euro hoopt zij met haar doneeractie bijeen te kunnen krijgen.

Door Kees van Rongen

Vier jaar geleden trouwde Astrid met Ferdi. Zij wil heel graag haar kinderen, 13 en 16 jaar, maar ook haar stiefzoon (18) zien opgroeien.
“Ik heb mezelf beloofd positief te blijven en niet op te geven. Alles heb ik eraan gedaan om de MS te lijf te gaan. Onder begeleiding van een therapeut ben ik heel veel gaan sporten. Ik ben nu tien jaar verder. Die instelling van niet opgeven, heeft me enorm geholpen. Mede door verschillende behandelingen kreeg ik hoop, dat de ziekte wat minder grip op me zou krijgen,” vertelt Astrid in haar woning in Meerzicht. Zij had het tijdens de hittegolf van de afgelopen dagen wel zwaar.

Ik wil voor mijn kinderen zorgen
“Elke keer als er weer iets wegvalt, word je met de neus op de feiten gedrukt. Ik ben jong en wil actief zijn. Leuke dingen met je kinderen doen, naar vrienden en familie gaan. Ik wil voor mijn kinderen zorgen, het huishouden runnen, schoonmaken, wassen en alles wat daarbij komt kijken. Ik wil mijn eigen inkomen kunnen verdienen, van A naar B kunnen reizen. Alles wat zo vanzelfsprekend was, valt een voor een weg. Mijn werk als activiteitenbegeleider bij Palet Welzijn moest ik opgeven, omdat het fysiek te zwaar werd,” zegt Astrid geëmotioneerd.
“Het klopt niet, dat je aan je kinderen moet vragen voortaan klusjes in huis te doen. Het is niet leuk met een rollator op straat te gaan, terwijl je net 43 bent. En bij een dagje uit moet ik in de rolstoel, omdat ik gewoon niet zo lang kan lopen.”
De arts heeft geconstateerd, dat er nu ontstekingen in haar ruggenmerg zijn. Dat betekent waarschijnlijk dat zij op korte termijn in een rolstoel beland. Volgens haar neuroloog is zij doordat de ziekte nu agressief is, een goede kandidaat voor de stamceltherapie in België. De kosten van 66.000 euro zijn een probleem. Vandaar dat zij vorige week direct een doneeractie is gestart via: www.doneeractie.nl/ik-wil-weer-leven/-66419.
Astrid is door haar welzijnswerk geen onbekende in Zoetermeer. Binnen enkele dagen na de lancering van haar doneeractie stond de teller al op 8.900 euro door maar liefst ruim honderd donaties van zowel kleine als grote bedragen. Alhoewel zij de hele dag pijn heeft en nauwelijks op haar benen kan staan, heeft zij haar hoop gevestigd op de stamceltherapie. “Ik ben zo blij door de positieve reacties. Ik was voordat de doneeractie vorige week begon, duidelijk uit het veld geslagen. Ik zag het even niet meer zitten, maar nu zie ik de zon weer schijnen.” Astrid kijkt met verlangen uit naar de stamceltherapie. Volgens de neuroloog moet zij niet te lang wachten. Aanstaande maandag heeft zij al haar eerste afspraak bij de artsen in Leuven. Astrid hoopt, dat meer mensen een bijdrage leveren, elk bedrag is welkom.”
Begin deze week doneerden al 144 mensen een bedrag en staat het totaal op 12.850 euro.

Beenmergtransplantatie
Bij autologe beenmergtransplantatie, die Astrid wil ondergaan, worden de eigen gezonde stamcellen opnieuw toegediend na een hoge dosis chemotherapie. De toegediende stamcellen zorgen er dan voor dat het beenmerg en bloedaanmaak herstellen. Daarna volgt een behandeling met een hoge dosis chemotherapie om de achtergebleven kankercellen te vernietigen evenals het beenmerg. De kans op levensbedreigende complicaties na een autologe stamceltransplantatie is klein. Wel bestaat de kans, dat de oorspronkelijke ziekte terugkomt. Herstel en genezing is mogelijk met stamceltherapie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De vertrouwde medewerkers van Albert Heijn Seghwaert staan vanaf 27 mei weer enthousiast voor je klaar. Foto: pr
Albert Heijn Seghwaert wordt in twee weken compleet vernieuwd 2 mei, 11:31 7
Rust & Vreugd in Stadstheater
Rust & Vreugd van Hendrik Groen in Stadstheater 2 mei, 11:02
Hoe oud zijn ze? Hoe komen ze daar? Hoe en waar werden ze gemaakt? Foto: pr
Alles over pijpenkoppen vinden in de grond van Benthuizen 2 mei, 10:30
Deelnemers van Tuingezel tijdens een freerunning wandeling.
Freerunning wandeling met Tuingezel en Parkour Disciplines 2 mei, 09:50
De Vredesboom aan de Dobbe.
Bijeenkomst bij de Vredesboom 2 mei, 08:53
Afbeelding
Ben jij die professionele ZZP-er die wij zoeken? Meld je aan bij De Borstelman! 2 mei, 07:00
Ed Boutkan, Inge Groen in 't Woudt (midden) en Karin van der Lee. Foto: Gerard van Warmerdam
Cheque voor Op de koffie bij Franx 1 mei, 20:51
Feesten op 5 mei. Foto: Roy Poots
Feest op drie plekken tijdens Bevrijdingsdag 1 mei, 18:52