Gerhard ten Hoopen met de heer Van Dorp bij het huis dat van Escher is geweest. Foto: Gerard van Warmerdam
Gerhard ten Hoopen met de heer Van Dorp bij het huis dat van Escher is geweest. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Verborgen band tussen Escher en Zoetermeer ontdekt

Actueel 1.286 keer gelezen

Zoetermeer - De bekende kunstenaar Escher heeft een band met Zoetermeer. Dit stukje geschiedenis heeft jazz-promotor en kunstliefhebber Gerhard ten Hoopen enkele jaren geleden ontdekt. Om de band van Escher met Zoetermeer kenbaar te maken wordt binnenkort een informatiebord geplaatst bij het huis dat jarenlang in bezit was van de kunstenaar.

Door Hélène Ouwerkerk

Gerhard ten Hoopen ontdekte de band tussen Zoetermeer en Escher bij toeval. “Ik was bij de houthandel Van Dorp aan de Voorweg en raakte in gesprek met Piet van Dorp.  Die zei ‘jij bent toch zo geïnteresseerd in Van Gogh. Weet je ook dat Maurits Escher dit huis aan de Voorweg in bezit had.’ Dat wist ik uiteraard niet. Piet deed het hele verhaal uit de doeken. Escher had het huis aan de Voorweg 153 van zijn moeder geërfd. Hij woonde er zelf niet want hij woonde in Baarn. Hij verpachtte het huis aan de familie Van Dorp en en in de loop der jaren ontstond er een vriendschap tussen Escher en de familie Van Dorp.”
Ten Hoopen ging op onderzoek uit en ontdekte dat het pand aan de Voorweg al in de 17e eeuw in bezit was van de familie Escher. En niet alleen de boerderij. Er hoorde ook een landgoed van 40 hectare bij. Maurits Escher erfde de boerderij voor de oorlog van zijn moeder en in 1950 heeft de grootvader van Piet van Dorp de boerderij van Maurits Escher overgenomen. “Voor de oorlog kwam Maurits Escher al regelmatig naar Zoetermeer en er ontstond een vriendschap met de familie Van Dorp. Talloze persoonlijke brieven herinneren hieraan”, vertelt Ten Hoopen. “In de Tweede Wereldoorlog verstevigde de band toen Escher zijn twee oudste zoons Arthur en George onderbracht bij de familie Van Dorp. Zoetermeer was voor de jongens, die al wat ouder waren, wat veiliger. De jongste zoon Jan kon wel in Baarn blijven. Regelmatig kwam Maurits Escher op de fiets naar Zoetermeer gereden om zijn zoons te bezoeken. Hij keerde dan weer terug naar Baarn met kilo’s bonen, spek en ander voedsel wat hij van de familie had gekregen. Op zijn beurt kregen diverse familieleden Van Dorp kunstwerken van Escher. Werken die inmiddels wel tienduizenden euro’s waard zijn.”
Inmiddels heeft Piet van Dorp de boerderij overgedaan aan zijn neef en bedrijfslid Henk Arie, de zoon van zijn zus Pia.

Herdenkingsplaquette
“Het is toch best bijzonder dat zo’n wereldberoemde kunstenaar een band heeft met Zoetermeer en het is enorm jammer dat niemand dat weet”, zegt Ten Hoopen. Hij besloot actie te ondernemen en heeft zich samen met Jan Kragt (voormalig medewerker van City Marketing Gemeente Zoetermeer) ingespannen om iets kenbaars te maken wat herinnert aan Escher. Hiervoor is nu een subsidie van de gemeente gekregen voor een informatiepaneel met informatie over het landgoed. Het fietspad naast de boerderij heet nu al officieel het Escherpad daar komt straks het informatiebord bij. “Ik vind het ontzettend leuk om dit stukje geschiedenis kenbaar te maken. Misschien komt er volgend jaar wel een tentoonstelling met onder andere persoonlijke brieven van Escher aan de familieleden. Dat is wel ingewikkeld hoor want werken van Escher mag je niet zomaar tentoonstellen. De Escher Stichting waakt over het erfgoed van de kunstenaar. Wel willen we folders uitgeven om dit stuk Zoetermeerse historie onder de aandacht te brengen. Ik denk dat Zoetermeerders dit een leuk verhaal vinden over hun stad”, zegt Gerhard ten Hoopen.

De plaquette wordt nu gemaakt. “Hij moet natuurlijk hufterproof en weersbestendig zijn. Henk-Willem van Dorp heeft in ieder geval al een sponsoring gedaan zodat de plek waar het bord komt ook wordt betegeld”, aldus Ten Hoopen. “Ik hoop dat het snel klaar is zodat we het nog dit jaar kunnen onthullen.”

Uit de krant

Uit de krant