De molen heeft ook een winkeltje waar u meel en andere producten kunt kopen Foto: Redline Fotografie .
De molen heeft ook een winkeltje waar u meel en andere producten kunt kopen Foto: Redline Fotografie . Redline Fotografie

Gratis voorstelling ‘De Magie van de Molen’ bij Molen de Hoop

Actueel 603 keer gelezen

Zoetermeer - Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat Molen de Hoop na een felle brand herbouwd werd. Om dit heuglijke feit te vieren en het officiële rijksmonument extra in het zonnetje te zetten worden diverse activiteiten georganiseerd. Op zaterdag 13 augustus kan het publiek genieten van de korte theatervoorstelling ‘De Magie van de Molen’. De voorstelling is speciaal voor deze gelegenheid geschreven door Storytellers en is gratis te bezoeken.

Door Robbert Roos

Theaterstuk ‘De Magie van de Molen’ vertelt in ongeveer 20 minuten het grappige verhaal over de molenaar en zijn vrouw. Het echtpaar krijgt een vreemdeling op bezoek. Molenaar Piet is direct erg onder de indruk van Trijn die vraagt of ze misschien in de molen kan overnachten. Natuurlijk stemt de molenaar daarin toe. Maar of iedereen daar nu zo blij mee is? De molenaarsvrouw en de knecht besluiten in elk geval om de molenaar een lesje te leren. Wilt u weten hoe het verhaal afloopt, kom dan naar één van de drie voorstellingen die gegeven worden om 13.00, 14.00 en 15.00 uur voor de ingang van de molen. De voorstelling leert u leuke wetenswaardigheden over de molen, en is geschikt voor jong en oud. Er staan bankjes, dus het is ook mogelijk om even te gaan zitten.
Lange historie
Molen de Hoop kent zoals gezegd een lange historie. Op de plaats waar de huidige molen staat heeft sinds de Middeleeuwen altijd al een molen gestaan. “Er zijn landkaarten uit de 14e eeuw, waarop al een molen getekend staat”, vertelt molenvoorzitter Jacques Boonekamp enthousiast. Samen met zijn bestuur en 13 vrijwilligers geeft hij handen en voeten aan de stichting. “Een grote brand verwoestte eind 19e eeuw de vorige molen op deze plaats. In 1897 werd de huidige molen De Hoop gebouwd.” Tot ongeveer 1935 heeft de molen op windkracht gemalen. Naast de molen was inmiddels een maalderij gebouwd waarin met mechanische kracht werd gemalen. Het inwendige van de molen werd vervolgens gesloopt en ingericht als silo-ruimte voor de naastgelegen maalderij. Op 22 mei 1978 brak er opnieuw brand uit. Dit keer in de maalderij, die inmiddels buiten bedrijf was gekomen. Die brandde tot de grond toe af. De molen bleef bij deze brand gelukkig gespaard.

Stichting Molen de Hoop 
Door gebrek aan onderhoud en toezicht en het verlies van de functie, raakte de molen steeds verder in verval en begon op den duur een gevaar voor de omgeving te worden. “Dankzij een actie van het Zoetermeerse bedrijfsleven werd voorkomen dat de molen verloren ging”, vertelt Boonekamp. “Stichting Molen De Hoop werd opgericht en de molen werd voor 1 gulden gekocht van de gemeente Zoetermeer. Diverse acties en donaties maakten het in de jaren ’80 mogelijk dat de molen kon worden gerestaureerd tot het huidige monument.” Inmiddels mag de molen zich rekenen tot een van de mooiste molens van Nederland.

Gildenaren
Boonekamp is erg enthousiast over de activiteiten rondom het 125-jarig bestaan en is blij dat de molen dit jaar flink in de schijnwerpers staat. “Het is een hele uitdaging om een molen zoals deze goed te onderhouden en te laten draaien. Daarom zijn Gildenaren voor ons ook zo belangrijk.” Gildenaren zijn particulieren die de molen structureel ondersteunen met een bijdrage van € 25,- per jaar legt Boonekamp uit. “Bedrijven kunnen ons ook ondersteunen. Voor hen is het minimumbedrag € 250,- per jaar.” Als tegenprestatie kunnen zij bij de molen een bedrijfsborrel organiseren of een rondleiding krijgen.

ANBI
Stichting Molen de Hoop is door de belastingdienst aangemerkt als ANBI waardoor giften aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. “Het is ook mogelijk om een eenmalige financiële bijdrage over te maken op 03ABNA0517310333 t.n.v. Stichting Molen de Hoop.

Uit de krant

Uit de krant