Milou van Loenen (links) en Karin van der Lee bij de bananenboom in de sfeervolle binnentuin. Foto Kees van Rongen
Milou van Loenen (links) en Karin van der Lee bij de bananenboom in de sfeervolle binnentuin. Foto Kees van Rongen

Moestuin in Buytenwegh zoekt deskundige hulp

Actueel 516 keer gelezen

ZOETERMEER - De binnentuin van wijkcentrum Buytenwegh aan de César Franckrode 64 ziet er schitterend uit. De planten en bomen in de binnen- en in de buitentuin worden verzorgd door vrijwilligers. “Onze trots is de bananenboom,” vertelt Karin van der Lee, een van de vrijwilligers van de stichting Piëzo. Daarentegen kan de moestuin aan de achterkant van het wijkgebouw wel wat deskundige hulp gebruiken.

Door Kees van Rongen

We zijn in het wijkgebouw voor de restaurantavond. Zo’n vijf à zes vrijwilligers van de stichting Piëzo verzorgen elke woensdagavond een restaurantavond. “De aula wordt door de vaste groep vrijwilligers elke woensdag omgetoverd tot een gezellig restaurant,” vertelt Milou van Loenen, de sociaal cultureel werker van stichting Piëzo in Buytenwegh. De vrijwilligers bedenken elke week een lekker gerecht, een van de vrijwilligers doet de boodschappen, een ander doet de administratie en weer anderen koken en bakken in de professionele keuken van het wijkgebouw.
“Het idee van de restaurantavond ontstond ruim vijf jaar geleden. Migrantenjongeren volgden hier taallessen bij MBO Rijnland. Zij waren alleenstaand, hadden geen netwerk waar ze op terug konden vallen. Behalve taalles, boden we sportactiviteiten aan en besloten met de groep gezamenlijk te gaan eten. Enkele buurtbewoners roken de etensgeuren en wilden wel mee eten. Uiteindelijk mondde dat uit in de wekelijkse restaurantavond voor de buurt. Dat is inmiddels zo’n succes, dat we aan onze maximale capaciteit van wel dertig mensen op de woensdagavond zitten.”

Tijdens NL Doet in maart van dit jaar ontstond bij de stichting Piëzo het plan van een moestuin aan de achterkant van het wijkgebouw. “De grond werd omgespit en van compost voorzien. Wellicht zouden we hierdoor duurzame producten voor het restaurant kunnen kweken, dachten we ambitieus. We hadden al doperwten voor een heerlijk erwtensoepje, maar de spitskool werd door slakken opgepeuzeld. Er blijkt toch wel wat expertise nodig te zijn voor een goede moestuin.” Milou van Loenen hoopt op vrijwilligers, die de moestuin kunnen onderhouden en verbeteren: aanmelden: milou@stichtingpiezo.nl

Karin van der Lee heeft met haar groepje vrijwilligers al de handen vol aan de binnen- en buitentuin. De variatie aan planten is groot. De bananenboom, die in februari vorig jaar was omgegaan en verloren leek door de vrieskou, is gered. Inmiddels is de bananenboom uitgegroeid tot vijf stammen. Verder zien we een fraaie citroenplant, rozemarijnplanten, lavendelstruiken, een avocadoplant en nog veel meer. “De mensen genieten van de binnentuin,” weet Karin. “Het is hier een oase van rust. En wat is er leuker om in je eigen buurt hier een kop koffie te drinken en een praatje te maken.”

Uit de krant

Uit de krant