Mandy Pietjouw in haar huiskamer in de Kunstgarage Franx hoopt met haar ontwerpen het trauma van verkrachting bespreekbaar te maken. Foto Kees van Rongen
Mandy Pietjouw in haar huiskamer in de Kunstgarage Franx hoopt met haar ontwerpen het trauma van verkrachting bespreekbaar te maken. Foto Kees van Rongen

Jonge ontwerpers in Kunstgarage Franx

Actueel 13 keer gelezen

ZOETERMEER - De Zoetermeerse Charlotte Wagemaker, zelf kunstenaar en docent aan de Hogeschool der Kunsten Utrecht (HKU), selecteerde negen talentvolle studenten voor de expositie: ‘Design: a new generation’ in Kunstgarage Franx. Artistiek directeur Natalie Vinke gaf de jonge makers de kans zich te presenteren.

Door Kees van Rongen

“Terug naar je kindertijd. Niemand die op je let, lekker experimenteren in de workshop. Je ‘meesterwerk’ krijgt na afloop een plaatsje in de expositieruimte van Franx of je neemt het gewoon mee naar huis,” zegt Nadine Kroon, een van de negen makers. Zij geeft workshops bij Franx.De expositie ‘Design: a new generation’ werd zaterdag onder grote belangstelling geopend. Maribel Beekman Hetharia met haar moeders en vaders achternaam, was zaterdag uit haar woonplaats Amsterdam naar de Vlamingstraat gekomen. Zij toont haar afstudeerproject. “Ik wil de kijker op een andere manier naar servies laten kijken. Wat gebeurt er als je de functie ervan ontneemt,” vraagt Maribel zich af. De bezoeker mag zelf het antwoord hierop invullen. Met haar werk gaat zij op zoek naar de grenzen tussen de schoonheid van kunst enerzijds en functionaliteit anderzijds. Zij gaat zich specialiseren in keramiek en materiaalcombinaties vinden, die niet voor de hand liggen. Ik wil mezelf blijven inspireren.”Bij Erik Sluijs en Rutger Dam staat vernieuwing centraal bij de gipsen tegels in de expositiehal. Zij studeerden vorig jaar af en kwamen tot een experiment aan tegels. “Wij vinden het interessant om vormen, technieken en materialen op een wisselende manier toe te passen, zodat er steeds andere resultaten uitkomen,” legt Erik uit. “Hiermee hopen we mensen aan het denken te zetten en te fascineren,” vult Rutger aan. “Ik probeer altijd werk te maken waar je langer naar moet kijken om te begrijpen hoe het gemaakt is.”
Zonder lijm, spijkers of schroeven
Zowa Rindt, die vorig jaar de opleiding Product Design afrondde aan de HKU, probeert in zijn kunstwerken materiaal met elkaar te verbinden zonder gebruik van lijm, spijkers of schroeven. “Ik onderzoek nu bruikbare en functionele verbindingen, waarmee grotere constructies of meubels gemaakt kunnen worden.”Bij Sanne Kraal staat laserglazing in keramiek centraal. Sanne onderzoekt een nieuwe manier van het glazuren van keramiek door middel van een lasersnijder. Zij experimenteert met kleuren, instellingen en glazuren en dat levert een verscheidenheid aan resultaten op, die bij Franx te zien zijn.Minoesch Beeldstroo toont haar afstudeerwerk: Pelagi. Het is een keramieken hanglamp. Als keramisch ontwerper vertrouwt ze blind op haar gevoel. “Ik heb een fascinatie voor schoonheid, kwetsbaarheid en de organische vormen van de natuur.” De vormen van haar Pelagi zijn gegoten in een dun laagje porselein dat van binnen wordt opgelicht.Bij zijn afstudeerwerk laat Bas de Wolf zien, dat natuur en moderne kunst perfect samengaan. De lamp past om de boom heen. Een speciale ‘fruit battery’ zorgt voor duurzame energie en verlicht de boom. “Met het kunstwerk wil ik de gebruiker meer gemak bieden, maar ook aansporen tot actie: de natuur ingaan.”
Vulvair
Mandy Pietjouw (27) creëerde in de expositiehal een huiskamer. Zij noemt haar design: ‘Vulvair’. “Hiermee wil ik laten zien wat machtsmisbruik kan doen tijdens en na grensoverschrijdende situaties. Ik ben zelf meerdere keren verkracht. Als ik over de verkrachting vertelde, wisten de mensen niet goed hoe zij moesten reageren. Mijn stoffen objecten zijn verwoordingen van het menselijk lichaam. Zij kunnen helpen om er makkelijker over te praten en zijn onder meer te gebruiken bij psychologen om trauma bij verkrachting bespreekbaar te maken. Mensen moeten zich realiseren, dat verkrachting een besluit is van de verkrachter en niet de persoon die het overkomt. Door deze objecten hoop ik, dat mensen meer over fysiek overschrijdend gedrag kunnen praten. Let wel, dat grensoverschrijdend gedrag vindt voor negentig procent in de huiskamer plaats door bekenden van het slachtoffer.”Charlotte Wagemaker toont zich blij met de ruimte, die haar talenten tot hun beschikking kregen in Kunstgarage Franx. De buurman van Franx, beeldend kunstenaar Marus van der Made, onderscheiden met diverse nationale en internationale prijzen voor zijn werken, die zich in musea, gemeenten, universiteiten, bedrijven en in privécollecties bevinden, kwam zaterdag ook een kijkje nemen bij de werken van de nieuwe generatie. De expositie in Kunstgarage Franx aan de Vlamingstraat 1 is tot en met 21 augustus gratis te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag 11.00 tot 17.00 uur.


Uit de krant

Uit de krant