Diana Huurman (links) en Nina Koper ontmoeten graag nieuwe vrijwilligers. Foto: Gitta Fleuren
Diana Huurman (links) en Nina Koper ontmoeten graag nieuwe vrijwilligers. Foto: Gitta Fleuren

Uw talenten inzetten om jongeren te helpen

Actueel 670 keer gelezen

Zoetermeer - Misschien loopt u al een tijd rond met het idee om iets te willen doen voor gezinnen of jongeren, om vrijwilliger te worden, uw talenten in te zetten. Vaak is er een stap nodig om dat concreet te maken. Stichting Jong Perspectief en Humanitas maakt het u makkelijk. Op 19 mei kunt u naar ‘Proef en Ervaar’ in café Max. Er zijn zoete lekkernijen en er zijn andere vrijwilligers aanwezig aan wie u vragen kunt stellen en die hun ervaringen met u delen.

Door Gitta Fleuren

Stichting Jong Perspectief zet zich in om kinderen een steuntje in de rug te bieden bij hun ontwikkeling. De gezinnen en kinderen die Jong Perspectief bijstaat worden meestal doorverwezen door instanties als Jeugdzorg, Middin en Maatschappelijk werk. Projectmedewerker Diana Huurman signaleert een toename in de vraag. “Door corona, door armoede, financiële problemen en psychische problemen bij ouders en kinderen. De maatschappij wordt complexer en er is een groeiend aantal gezinnen waar ondersteuning meer dan welkom is”.

Humanitas
Humanitas Zoetermeer heeft programma’s als Home-Start en Kind aan Huis. Deze richten zich op (kwetsbare) gezinnen. Projectmedewerker Nina Koper: “ Bij Home-Start gaat het om de ouder(s), om hen een steuntje in de rug te bieden. Bij Kind aan Huis richten we ons op het ontlasten van ouders, door de zorg voor een kind een dagdeel over te nemen. Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden. We willen zo laagdrempelig mogelijk zijn. Opvoeden en opgroeien lijkt zo vanzelfsprekend, maar het is soms lastig en er is veel eenzaamheid onder ouders. Hoe fijn is het dan om een steuntje in de rug te krijgen van een liefdevolle en ervaren vrijwilliger. Vanuit Humanitas ga je voor een jaar lang, voor één dagdeel in de week bij een gezin langs om hen te ondersteunen. Of je neemt een kind voor een half jaar tot een jaar, voor één dagdeel in de week op in je eigen gezin of bij het kind zelf thuis”.
Diana Huurman: “Er zijn verschillende dingen die je als vrijwilliger bij Jong Perspectief kunt doen. We beginnen met een gesprek: wie ben jij, wat vind jij leuk? Waar kunnen we je een leuke plek aanbieden? De ene persoon gaat een keer per week sporten met een jongere, de ander haalt iemand van school om een ijsje te eten, filmpje te kijken en even te praten, weer een ander gaat met een ouder aan de keukentafel zitten om te adviseren en mee te denken over opvoeding, of je helpt bijvoorbeeld kinderen die van groep 8 komen om te wennen aan de middelbare school.
Wanneer je iemands maatje wordt ga je 1 jaar lang, 1 keer per 2 weken een activiteit ondernemen met een jongere. Dat kan van alles zijn : koken, sporten, een spelletje doen, een film kijken, noem maar op. Onze ervaring leert dat je op die manier een vertrouwensband kunt creëren zodat onze jongeren iemand hebben om tegen te praten. En dat is ongelofelijk waardevol. Je bent geen hulpverlener, maar je neemt jezelf mee. Met jouw levenservaring kun je laten zien hoe jij met dingen omgaat. Zorgprofessionals zijn beperkt in tijd en ruimte en jij kunt net dat beetje extra doen.”

Café Max
Humanitas en Stichting Jong Perspectief zoeken in Zoetermeer al een paar jaar de samenwerking met elkaar. Projectleiders Diana Huurman en Nina Koper kozen meteen voor café Max als ontmoetingsplek. Diana:” het is centraal gelegen, de sfeer is open, voor iedereen toegankelijk. Zoetermeerder Jan Slagter, van omroep Max, is de initiatiefnemer van dit café en het heeft als insteek om mensen met elkaar te verbinden”.
Kom op 19 mei naar café Max. Stadhuisplein 1. Aanvang 19.30u. Aanmelden is verplicht. Dat kan via emailadres: d.huurman@jongperspectief.nl of n.koper@humanitas.nl of bel: 06-18774681. Meer weten over Jong Perspectief en Humanitas? Zie www.humanitas.nl/afdeling/zoetermeer en www.jongperspectief.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51