Een lange stoel rolstoelgebruikers met hun begeleiders trekt vanaf 16 mei tot en met 19 mei weer van de diverse WelThuis-locaties voor een tocht van 2,5 tot 5 kilometer. Foto Kees van Rongen
Een lange stoel rolstoelgebruikers met hun begeleiders trekt vanaf 16 mei tot en met 19 mei weer van de diverse WelThuis-locaties voor een tocht van 2,5 tot 5 kilometer. Foto Kees van Rongen

Oud-burgemeester: “Vrijwilligers nodig Rolstoelvierdaagse”

Actueel 854 keer gelezen

ZOETERMEER - “De Rolstoelvierdaagse is in Zoetermeer een geweldig festijn, waarvan zowel de deelnemers als de begeleiders enorm genieten,” vertelt Charlie Aptroot, oud-burgemeester van Zoetermeer. Bij zijn afscheid als burgemeester in 2020 ontving hij de eretitel ‘Beschermheer van de Rolstoelvierdaagse’.

Door Kees van Rongen

De Zoetermeerse Rolstoelvierdaagse is dit jaar van maandag 16 tot en met donderdag 19 mei. Bij de jaarlijkse Rolstoelvierdaagse worden tussen de 300 en 400 deelnemers verwacht. Dus er zijn minstens evenveel mensen nodig voor één of meerdere dagen om deelnemers te duwen en begeleiders, die kunnen helpen met het verkeer.
“Bent u slecht ter been of afhankelijk van een rollator of rolstoel dan bent u welkom als deelnemer,” zegt Sandra van der Geer van Palet Welzijn. Zij is een van de initiatiefnemers van de eerste Rolstoelvierdaagse in 2007 en nu nog steeds mede-organisator. “Wij zorgen voor een leenrolstoel en een vrijwilliger, die uw rolstoel duwt. De deelname is gratis.”

350 handjes schudden
Charlie Aptroot (71) werd als burgemeester in 2013 gevraagd om de deelnemers op de laatste dag in het Stadshart te verwelkomen. Hij nam zijn taak erg serieus, want hij schudde gemiddeld wel 350 deelnemers de hand en vroeg hoe het met ze ging. Dat werd enorm op prijs gesteld. “De mensen zijn zo blij,” zegt Aptroot. ‘Elke dag is een uitje,’ zei de een. En een ander: ‘Het is voor mij de mooiste week van het jaar. Als je dat hoort, dan gun je de mensen toch dat plezier. In een rolstoel ben je erg beperkt in je mogelijkheden.”
De Rolstoelvierdaagse wordt alweer voor de vijftiende keer gehouden. In 2007 met 25 deelnemers alleen bij de Morgenster. Het jaar daarop was het aantal gegroeid tot 275 met deelnemers uit alle wijken van Zoetermeer en sindsdien zijn er steeds maar meer deelnemers bijgekomen. Alleen in 2020 kon de Rolstoelvierdaagse door corona niet doorgaan.
Charlie Aptroot: “Het is een taak voor de burgemeester om op de laatste dag de deelnemers te verwelkomen en dat laat ik dan ook graag over aan mijn opvolger burgemeester Michel Bezuijen. Vorig jaar ben ik één dag als begeleider meegegaan. Ik weet niet of ik daar dit jaar de tijd voor heb, maar ga mijn best doen.”
Hoewel Charlie Aptroot dacht na zijn afscheid als burgemeester van Zoetermeer veel vrije tijd te krijgen, is dat tot nu toe niet gelukt. Al snel werd door de commissaris van de koning Jaap Smit een beroep hem gedaan voor waarnemend burgemeester van Voorschoten. Daarna volgde Hilversum en al meer dan een maand is hij nu waarnemend burgemeester van Hoeksche Waard en dat blijft hij waarschijnlijk meer dan een jaar.
“Maar als ambassadeur van de Rolstoelvierdaagse wil ik hoe dan ook een bijdrage leveren,” zegt Aptroot. “Ik roep vrijwilligers en sponsoren op om ook dit jaar weer mee te doen. U doet daar heel veel mensen een groot plezier mee. Het is zo waardevol. Ik heb dan ook heel veel waardering voor de vrijwilligers, sommigen doen zelfs alle vier de dagen mee. En dan de sponsoren, die alles mogelijk maken van consumpties tot medailles. Ik hoop dat de sponsoren ook dit jaar niet verstek laten gaan. Een eenmalig bedrag helpt al.”

Diverse startpunten
De verschillende startpunten zijn bij de diverse WelThuis-locaties in Zoetermeer. Er zijn routes van 2,5 tot 5 kilometer. Op donderdag 19 mei, de laatste dag, wordt tussen 17.30 tot 18.00 uur vertrokken. Bij de aankomst in het Stadshart is er de ontmoeting met burgemeester Michel Bezuijen tijdens een afsluitend feestje. Voor aanmelding van deelnemers of begeleiders kunt u bellen of mailen naar mede-organisator Sandra van der Geer tel.06-42252613 of s.vandergeer@paletwelzijn.nl. Voor meer informatie  zie www.paletwelzijn.nl/rolstoelvierdaagse.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 23 uur geleden
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 23 uur geleden 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg gisteren
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09