Burgemeester Bezuijen plant een zaailing van de Anne Frank boom in het Wilhelminapark.
Burgemeester Bezuijen plant een zaailing van de Anne Frank boom in het Wilhelminapark. TON VAN ZEIJL

Zaailing Anne Frankboom in Wilhelminapark

Actueel 158 keer gelezen

Zoetermeer– Burgemeester Michel Bezuijen heeft vandaag een zaailing geplant van de Anne Frankboom in het Wilhelminapark, het herdenkingspark in Zoetermeer waar ook het oorlogsmonument staat.

Burgemeester Bezuijen: “Toen het college het bijzondere verzoek kreeg van de stichtingen ElemenTree en Wereldboom, om een nazaat van de Anne Frankboom te plaatsen, hoefden we niet lang na te denken. Wij voelen ons vereerd dat wij in de gelegenheid worden gesteld deze zaailing van de Anne Frankboom in ons park te planten als uiting van verbondenheid met alle slachtoffers van vervolging.”

Over de kastanjeboom 

Anne Frank stierf vlak voor het einde van de oorlog in Bergen-Belsen. De kastanjeboom waar Anne Frank vanuit het zolderraam van haar onderduikadres aan de Prinsengracht op uitkeek in Amsterdam - en die ze beschreef in haar dagboek, Het Achterhuis - overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar werd in 2010 door een zomerstorm geveld. Stekjes, kastanjes en zaailingen van de Anne Frankboom zijn door vrijwilligers van ElemenTree en Wereldboom veiliggesteld.

Over het Wilhelminapark

Het Wilhelminapark is het oudste park van Zoetermeer en heeft de status van monumentaal park. Het is een herdenkingspark met een oorlogsmonument. Daarom is dit een zeer geschikte locatie voor deze boom. Bij de zaailing staat een bordje met een foto van Anne Frank en de volgende tekst uit haar dagboek:

“Wij leven allen met het doel gelukkig te worden,
 wij leven allen verschillend en toch gelijk.”

Uit de krant