De organisatie Erik Hofland, Janny Vinke, Angélique Nijmeijer en Charles Vacquier. Foto: Gerard van Warmerdam
De organisatie Erik Hofland, Janny Vinke, Angélique Nijmeijer en Charles Vacquier. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Groot Zoetermeers Dictee voor Digi-Taalhuis

Actueel 357 keer gelezen

Haal de dicteeboeken maar uit de kast want komend voorjaar kunnen de pennen weer uit de kast worden gehaald. De Lions van de clubs Soetermare (dames) en de Meerbloem (heren) houden op 12 maart 2022 weer het Groot Zoetermeers Dictee. Uiteraard voor het goede doel. Dat is dit keer het Digi-Taalhuis.

Door Hélène Ouwerkerk

Dit jaar moesten de Lions het dictee vanwege de coronamaatregelen skippen. Toch zijn ze daarbij niet over één nacht ijs gegaan. “We hebben driftig gebrainstormd om toch een vorm te zoeken om het te laten doorgaan”, vertelt Erik Hofland. “Op een gegeven moment hebben we overwogen om een drive-in versie bij Silverdome te houden. Helaas bleek toch dat we het stil moesten leggen en dat was best een teleurstelling.”Nu zijn er geen belemmeringen om alsnog aan de slag te gaan met de organisatie. Janny Vinke, die het dictee ooit bedacht en vanaf de eerste editie in de organisatie zit vertelt: “Komende editie wordt het dictee bij het Alfrink gehouden. In 2019 was het eerste dictee bij het ONC en toen waren de scholen gelijk zó enthousiast. Zij wilden ook graag gastheer zijn dus is het ieder jaar in een andere middelbare school. Weet je wat zo leuk is? De docenten Nederlands van de vier middelbare scholen kenden elkaar niet. Door het dictee hebben ze contact met elkaar want de docenten van de sectie Nederlands schrijven gezamenlijk het dictee.”

Goed doel
Zoals altijd gaat de opbrengst van het dictee naar een goed doel. Bij dit derde dictee is dat het Digi-Taalhuis. “De leden van de twee Lionsclubs hebben voor dit doel gekozen en we zijn er heel blij mee. Een goed doel wat zich bezighoudt met taal”, zegt Charles Vacquier. “Het Digi-Taalhuis helpt mensen die niet zo taalvaardig zijn met allerlei zaken zoals bijvoorbeeld een DigiD maar ook een Coronapas. We hopen dat we genoeg geld ophalen om vier laptops voor ze te kunnen aanschaffen voor het open leercentrum dat ze in Oosterheem willen openen. Er is al een Digi-Taalhuis in de bibliotheek in het Stadshart maar dat is voor mensen in Oosterheem best ver.”Het deelnamebedrag aan het dictee á 15 euro per persoon gaat naar het Digi-Taalhuis. “Daarnaast zijn we ook op zoek naar sponsors. We hopen dat veel bedrijven ondanks deze moeilijke tijd toch mee willen doen”, zegt Angélique Nijmeijer. “Het belooft een mooie middag te worden. Burgemeester Bezuijen heeft in ieder geval al toegezegd dat hij het dictee zal voorlezen.”Meer informatie is te vinden op www.grootzoetermeersdictee.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51