ILOZ-voorzitter Shamier Madhar
ILOZ-voorzitter Shamier Madhar Fred Roland Zoetermeer

Geschrokken over gemeentelijk onderzoek naar moskeeën

Actueel 653 keer gelezen

Een schokgolf ging door de Islamitische gemeenschap toen dagblad NRC onthulde dat Nederlandse gemeentes stiekem onderzoek hadden laten uitvoeren in moskeeën. Ook in Zoetermeer gebeurde dit, tot grote schrik van het ILOZ (Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer) en de moskee-besturen in de stad. 

Door Annemarie de Vries

“Wij dachten echt dat we een goede samenwerking met de gemeente hadden en dat er sprake was van onderling vertrouwen. We hebben hier de afgelopen jaren als ILOZ en met de moskee-besturen veel tijd aan besteed. We hebben het gevoel alsof alles dat we hebben opgebouwd in één klap kapot is gemaakt. Dit is verschrikkelijk”, zegt ILOZ-voorzitter Shamier Madhar. Ook uit andere gemeenten komen vergelijkbare geluiden, maar wat Zoetermeer anders maakt is juist het ILOZ. “Wij hadden een zeer goed contact met de verschillende levensbeschouwingen en de gemeente”, legt Madhar uit: “in alle openheid, alles was bespreekbaar. Zelfs als er concrete aanwijzingen waren geweest voor bijvoorbeeld extremisme of terrorisme. Als er onderzoek moest worden gedaan en had het ILOZ medewerking verleend, evenals de moskeebesturen.”

Ook de gemeente geeft aan erg geschrokken te zijn. “Wij willen de onderste steen boven hebben. Dit is niet onder de huidige burgemeester gebeurd. Om te beginnen is er aankomende zaterdag al een gesprek met het ILOZ.” Madhar bevestigt dat dit gesprek plaatsvindt en geeft aan dit te waarderen van burgemeester Bezuijen: “Hij komt speciaal terug van zijn reces, dus op zijn vrije dag met ons praten, dat is positief. Maar er moet een hoop gebeuren voor we terug zijn op het punt waar we waren. We willen daar als ILOZ graag een rol in blijven vervullen als partner.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27