ILOZ-voorzitter Shamier Madhar
ILOZ-voorzitter Shamier Madhar Fred Roland Zoetermeer

Geschrokken over gemeentelijk onderzoek naar moskeeën

Actueel 644 keer gelezen

Een schokgolf ging door de Islamitische gemeenschap toen dagblad NRC onthulde dat Nederlandse gemeentes stiekem onderzoek hadden laten uitvoeren in moskeeën. Ook in Zoetermeer gebeurde dit, tot grote schrik van het ILOZ (Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer) en de moskee-besturen in de stad. 

Door Annemarie de Vries

“Wij dachten echt dat we een goede samenwerking met de gemeente hadden en dat er sprake was van onderling vertrouwen. We hebben hier de afgelopen jaren als ILOZ en met de moskee-besturen veel tijd aan besteed. We hebben het gevoel alsof alles dat we hebben opgebouwd in één klap kapot is gemaakt. Dit is verschrikkelijk”, zegt ILOZ-voorzitter Shamier Madhar. Ook uit andere gemeenten komen vergelijkbare geluiden, maar wat Zoetermeer anders maakt is juist het ILOZ. “Wij hadden een zeer goed contact met de verschillende levensbeschouwingen en de gemeente”, legt Madhar uit: “in alle openheid, alles was bespreekbaar. Zelfs als er concrete aanwijzingen waren geweest voor bijvoorbeeld extremisme of terrorisme. Als er onderzoek moest worden gedaan en had het ILOZ medewerking verleend, evenals de moskeebesturen.”

Ook de gemeente geeft aan erg geschrokken te zijn. “Wij willen de onderste steen boven hebben. Dit is niet onder de huidige burgemeester gebeurd. Om te beginnen is er aankomende zaterdag al een gesprek met het ILOZ.” Madhar bevestigt dat dit gesprek plaatsvindt en geeft aan dit te waarderen van burgemeester Bezuijen: “Hij komt speciaal terug van zijn reces, dus op zijn vrije dag met ons praten, dat is positief. Maar er moet een hoop gebeuren voor we terug zijn op het punt waar we waren. We willen daar als ILOZ graag een rol in blijven vervullen als partner.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09