Onderschrift: Hans van der Bilt, Gerda Griffioen en Karen Paternotte kijken ernaar uit om hun Gedenkdag weer bij de watertoren te houden.
Onderschrift: Hans van der Bilt, Gerda Griffioen en Karen Paternotte kijken ernaar uit om hun Gedenkdag weer bij de watertoren te houden.

Denken aan je dierbaren tijdens de Gedenkdag

Actueel 504 keer gelezen

Zoetermeer - Hoe ga je ermee om als je iemand mist, die er niet meer is? Om mensen wat troost te bieden, houdt De Pelgrim ieder jaar een Gedenkdag. Tijdens een bijeenkomst met zang, mooie teksten en kunst kan iedereen even denken aan zijn of haar dierbaren. Als hoogtepunt worden alle namen van de overledenen hardop uitgesproken. Op 31 oktober vindt de zevende editie plaats met als thema ‘ik mis je’.

Door Marit Nikerk

Vaste organisatoren Hans van der Bilt, Gerda Griffioen en Karen Paternotte kijken enorm uit naar hun evenement. Vorig jaar vond deze nog op alternatieve wijze plaats via een livestream, maar dit jaar mag – zoals de coronamaatregelen het nu toelaten – het event plaatsvinden rondom de vertrouwde watertoren in Rokkeveen. Toch blijft de coronaperiode zeker impact hebben op de bijeenkomst. Het thema van dit jaar is daarom breed te interpreteren. “Naast dat mensen ziek zijn geworden en overleden zijn, kwamen veel mensen niet de deur uit,” vertelt Hans. “Met het thema ‘ik mis je’ willen we deze mensen ook erbij betrekken en wat verwerking aan te bieden.”

Vorig jaar was het voor de organisatoren een uitdaging om de Gedenkdag toch door te laten gaan, ondanks alle coronamaatregelen. In een intieme setting werd de Gedenkdag gehouden, waarbij een livestream ervoor zorgden dat toch iedereen mee kon doen. “We hebben onwijs veel positieve reacties gekregen,” vertelt Karen. “Juist omdat het in een tijd was waarin minder kon, kwamen we toch bij mensen de huiskamer in.” Toch was het voor hen alle drie wel wennen. “Als je publiek tegenover je hebt, dan zie je reacties van mensen,” vertelt Hans. “Dat misten we vorig jaar.” 

Dit jaar mag de Gedenkdag vooralsnog doorgaan bij de Watertoren. Met gesproken teksten, live muziek en kunst zal de Gedenkdag vorm krijgen. Wethouder Ingeborg ter Laak zal ook aanwezig zijn. Kunstenares Ellen Vermeulen maakt een kunstwerk passend bij het thema. Zoals elk jaar mag iedereen een voorwerp aandragen, wat voor hem of haar veel betekent, zoals een foto, een kaars of een sieraad. Deze krijgt dan een mooie plek in het kunstwerk. Op het einde van de bijeenkomst worden alle namen hardop voorgelezen. “Dat is toch het hoogtepunt,” glimlacht Karen. “Dat raakt toch elke keer weer.” Iedereen die gemist wordt, kan worden aangedragen door een bezoeker en krijgt een plek op de lijst. “En dat hoeven niet perse mensen te zijn die het afgelopen jaar zijn overleden,” benadrukt Gerda. “Je kunt ook mensen gedenken en noemen die je al veel langer mist.”

De Gedenkdag kenmerkt zich door de saamhorigheid. “Je zit allemaal met hetzelfde gevoel, maar ervaart dat net wat anders,” legt Hans uit. “Je ziet het verdriet van elkaar, ervaart het van elkaar en samen probeer je steun te vinden.” Daarom is er na afloop altijd een vrijblijvend moment van nazorg in de Wijngaard en biedt de Pelgrim een cursus omgaan met verlies aan voor mensen die extra zorg kunnen gebruiken in hun rouwverwerking. “Je mag het delen op dat moment met andere mensen, maar je kunt er ook heel goed daar voor jezelf zitten zonder daarover te willen praten.” vertelt Karen. “Het belangrijkste is dat je even van binnen aandacht besteedt aan wie je mist. De samenkomst met anderen. Dat is toch anders dan wanneer je aan de keukentafel zit.”

De Gedenkdag vindt plaats op zondag 31 oktober om 15.00 uur bij de Watertoren in Rokkeveen. Wie bij de Gedenkdag aanwezig wilt zijn, moet zich van tevoren opgeven via info@depelgrimzoetermeer.nl. Ook zal bij aankomst op de Gedenkdag iedereen om een gezondheidscheck (QR-code) worden gevraagd. Mocht het slecht weer zijn of de coronamaatregelen veranderen, dan zal De Pelgrim u op de hoogte houden. Dan gaat de Gedenkdag door via een livestream.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 16 uur geleden
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 16 uur geleden
Teams met hardlopers, fietsers en ondersteuneners leggen ruim 500 km af om geld in te zamelen voor projecten voor mensen met kanker.
Steun de Roparun Collecte van Team 62 in Zoetermeer 16 uur geleden
Studente Hannah Bakker in het kijkdepot bij de hoog gewaardeerde Zoetermeerse klompenkar uit 1932. Foto Kees van Rongen
Hoogste waardering oude objecten kijkdepot 17 uur geleden
Monique van Damme van de SP overhandigde ruim 1500 handtekeningen aan directeur Peter van der Meer van het HagaZiekenhuis.
Veel handtekeningen tegen afschaling HagaZiekenhuis 17 apr, 18:05 1
Voor Zoetermeers erfgoed is vooralsnog geen ruimte in Zoetermeer (foto: Gerard van Warmerdam).
Gmeente heeft voorlopig nog geen geld voor een erfgoedcentrum 17 apr, 17:04 2
Vriendinnen Desiree Verzantvoort en Toine Tonies op een verlaten terras op het Stadhuisplein: “Dat is bij het Koningsontbijt wel anders.” (foto: Kees van Rongen).
Heerlijk Oranje sfeertje bij Koningsontbijt 17 apr, 16:03
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer 17 apr, 10:24