Meester Schoenmaker Tico kreeg tassen vol met schoenen aangeboden.
Meester Schoenmaker Tico kreeg tassen vol met schoenen aangeboden. Robbert Roos

‘Iedereen heeft recht op een paar goede schoenen’

Actueel 510 keer gelezen

Zoetermeer - Nu het najaar zijn intrede heeft gedaan zijn goede schoenen belangrijker dan ooit. Omdat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is, opent Meester Schoenmaker Tico Rozendal op zondag 24 oktober van 08.00 uur tot 12.00 uur de deuren van zijn schoenmakerijen in Oosterheem en het Stadshart. Hier kunnen cliënten van de Voedselbank twee paar schoenen gratis laten herstellen. “Iedereen heeft recht op een paar goede schoenen.”

Door Robbert Roos

Ook voor mensen die helemaal geen goede schoenen hebben heeft Tico een oplossing. Die kunnen namelijk een gratis paar van hem krijgen. “Een paar weken terug deed ik een oproep om schoenen in te leveren”, vertelt de betrokken ondernemer. “Zoetermeer heeft echt massaal gereageerd. Ik heb inmiddels ongeveer duizend paar schoenen ontvangen. Daar ben ik de gulle gevers echt ontzettend dankbaar voor. Sommige mensen kwamen met tassen vol.” Ook bekende Nederlanders als Leroy Fer en Edwin de Graaf leverden schoenen in.  

De schoenen worden door Tico met hulp van zo’n vijftien hangjongeren gereinigd en hersteld. Deze jongens zijn niet bij hem in dienst, maar helpen Tico op vrijwillige basis. “Ik wil de jongens van de straat halen en hen een vak leren. Door met de ingeleverde schoenen te werken kunnen de jongens oefenen en ervaring opdoen. De schoenen die hersteld en gereinigd zijn, geef ik gratis weg aan mensen die zelf geen schoenen kunnen betalen.” 

In eerste instantie wilde Tico de schoenen alleen beschikbaar stellen aan cliënten van de Voedselbank, maar door het enorme aanbod heeft hij besloten ze ook aan anderen met een beperkt budget te geven. “Er is veel armoede in Zoetermeer. Ik heb een groot netwerk en ken veel mensen die hulpbehoevend zijn. Toch merkte ik dat er ook mensen zijn die door corona in de knel zijn geraakt bijvoorbeeld doordat ze minder konden werken. Toch kunnen zij niet niet altijd aanspraak maken op voorzieningen zoals de Voedselbank. Ook die mensen wil ik helpen. Inmiddels heb ik van de ingeleverde exemplaren dan ook al zo’n 350 paar schoenen weg kunnen geven.”
Tico heeft een hart voor de stad en doet graag iets voor anderen. “Mensen schamen zich soms voor hun situatie. Dat is helemaal niet nodig. Armoede kan iedereen overkomen. Mensen die een paar goede schoenen nodig hebben en die deze zelf niet kunnen betalen mogen dan ook altijd bij mij aankloppen.”

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28