Meester Schoenmaker Tico kreeg tassen vol met schoenen aangeboden.
Meester Schoenmaker Tico kreeg tassen vol met schoenen aangeboden. Robbert Roos

‘Iedereen heeft recht op een paar goede schoenen’

Actueel 562 keer gelezen

Zoetermeer - Nu het najaar zijn intrede heeft gedaan zijn goede schoenen belangrijker dan ooit. Omdat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is, opent Meester Schoenmaker Tico Rozendal op zondag 24 oktober van 08.00 uur tot 12.00 uur de deuren van zijn schoenmakerijen in Oosterheem en het Stadshart. Hier kunnen cliënten van de Voedselbank twee paar schoenen gratis laten herstellen. “Iedereen heeft recht op een paar goede schoenen.”

Door Robbert Roos

Ook voor mensen die helemaal geen goede schoenen hebben heeft Tico een oplossing. Die kunnen namelijk een gratis paar van hem krijgen. “Een paar weken terug deed ik een oproep om schoenen in te leveren”, vertelt de betrokken ondernemer. “Zoetermeer heeft echt massaal gereageerd. Ik heb inmiddels ongeveer duizend paar schoenen ontvangen. Daar ben ik de gulle gevers echt ontzettend dankbaar voor. Sommige mensen kwamen met tassen vol.” Ook bekende Nederlanders als Leroy Fer en Edwin de Graaf leverden schoenen in.  

De schoenen worden door Tico met hulp van zo’n vijftien hangjongeren gereinigd en hersteld. Deze jongens zijn niet bij hem in dienst, maar helpen Tico op vrijwillige basis. “Ik wil de jongens van de straat halen en hen een vak leren. Door met de ingeleverde schoenen te werken kunnen de jongens oefenen en ervaring opdoen. De schoenen die hersteld en gereinigd zijn, geef ik gratis weg aan mensen die zelf geen schoenen kunnen betalen.” 

In eerste instantie wilde Tico de schoenen alleen beschikbaar stellen aan cliënten van de Voedselbank, maar door het enorme aanbod heeft hij besloten ze ook aan anderen met een beperkt budget te geven. “Er is veel armoede in Zoetermeer. Ik heb een groot netwerk en ken veel mensen die hulpbehoevend zijn. Toch merkte ik dat er ook mensen zijn die door corona in de knel zijn geraakt bijvoorbeeld doordat ze minder konden werken. Toch kunnen zij niet niet altijd aanspraak maken op voorzieningen zoals de Voedselbank. Ook die mensen wil ik helpen. Inmiddels heb ik van de ingeleverde exemplaren dan ook al zo’n 350 paar schoenen weg kunnen geven.”
Tico heeft een hart voor de stad en doet graag iets voor anderen. “Mensen schamen zich soms voor hun situatie. Dat is helemaal niet nodig. Armoede kan iedereen overkomen. Mensen die een paar goede schoenen nodig hebben en die deze zelf niet kunnen betalen mogen dan ook altijd bij mij aankloppen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Staatsbosbeheer legt MTB route aan in Bentwoud 6 dec., 12:04 5
Afbeelding
Kaarsjesavond in de Dorpsstraat met de mooiste etalages 5 dec., 16:48 2
Afbeelding
Open atelier Debora Makkus aan de Dorpsstraat 99a 5 dec., 16:11 1
Afbeelding
Groot Jumbo kerstfestijn in Stadstheater 4 dec., 11:51 1
Afbeelding
Superzeldzame Gele stamjager Natuur onder de loep 2 dec., 12:22 2
Afbeelding
Magisch Zoetermeer houdt 2e Santa Evening Run en Santa Kids Run in en om het Stadshart 1 dec., 16:01
Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26