De kunstwerken worden opgehangen in de BaZtille. Foto: PR
De kunstwerken worden opgehangen in de BaZtille. Foto: PR

Expositie Haarlems Parfum in Ateliers BaZtille

Actueel 393 keer gelezen

Zoetermeer - Een twaalftal afgestudeerde kunstenaars van de Haarlemse Academie exposeren hun kunstwerken in het ateliercomplex BaZtille. De mix aan kunstenaars staat borg voor een uiteenlopend genre aan stijlen en waar de talenten over elkaar heen buitelen. Het werk van deze jonge kunstenaars is nu in Zoetermeer te zien tijdens een bijzondere gevarieerde en kleurrijke tentoonstelling. In het bijzondere pand van de BaZtille komen de werken goed tot hun recht.

De meesten van deze groep kunstenaars zijn nog niet zo lang geleden afgestudeerd en ze doen er zelf veel aan hun werken te tonen, niet alleen in Haarlem. Soms is het een heel kortstondige presentatie en nu dan twee weekenden in Zoetermeer. Hun opleiding vond plaats in de gastronomische hoofdstad van Nederland, Haarlem, eveneens bekend van het aldaar keurig gesproken Nederlands. Deze kunstenaars zijn niet zo keurig ze zijn onbeleefd prikkelend.

Bij parfum kan men denken aan geurend reukwater. Een vloeibaar en vluchtig iets dat een spoor nalaat. Deze kunstenaars hebben een opleiding gevolgd en afgerond in een periode waar het Corona-virus een zekere melange aan heeft gegeven. Mogelijk heeft dat wrijvingen of botsingen gecreëerd. Maar deze wrijving wordt door de BaZtille niet geschuwd. Zij omarmen graag deze diversiteit aan kunstwerken zoals al eerder is gedaan bij bijvoorbeeld de expositie Salon. 

De uitwerking van deze melange is te bezichtigen tijdens de expositie in Ateliers BaZtille. En het Haarlemse dan, is het Parfum de basis voor een nieuwe stroming of opvatting in de Kunst? Niet echt het is een aan het individuele.

Impressie
Om een impressie te schetsen van enkele van hen: Flip Boerée schildert bomen met de nadruk op tegenstellingen qua materiaal & techniek; Leo Dooren experimenteert o.a. door zelf zijn verf te maken, heeft een hang naar traditie; Trudy Drost, schildert, ze heeft een sterke hang naar het poëtische en het surreële; Mariejo Hermans, kiest duidelijk voor portretten; Soonhwa Kang is veelzijdig, grafisch ontwerper en onderzoekt al schilderend; Iris Koolen toont een gevoelige kant, het werkt oogt kwetsbaar; Maud Ramaekers, werkt met allerhande materialen, liefst gebruikt, nu karton; Tony Rootlieb, confronteert zichzelf; Anja Stam, werkt vanuit de twee tegenstellingen chaos en structuur en een liefde voor haar overleden hond; Harry Tomesen, raapt vliegtuigwrakken op en piloteert ze naar kunst; Roos van Unen toont de vreemde gevolgen van het proces; Yvonne Haven fluistert, duistert; Pieter Kusters trekt Dali’s lades niet open. Kortom prachtig, raadselachtig, ruimhartig en daadkrachtig!

Baztille
De tentoonstelling zal worden samengesteld door Pieter Kusters, curator en docent beeldende kunst. Pieter Kusters is sinds 2014 docent KHL en geeft tevens les aan de Rietveldacademie. Pieter Kusters woont en werkt in Amsterdam en exposeert regelmatig.

Vrijdag 8 oktober wordt deze bijzondere expositie geopend om 18.00 uur. Daarna is de expositie te zien op 9, 10, 15, 16 en 17 oktober van 13.00 – 18.00uur.
Ateliers BaZtille is gevestigd aan de Rokkeveenseweg 46 C, 2712 XZ Zoetermeer.Meer informatie op www.ateliersbaztille.nl.  

Ateliers BaZtille faciliteert met werkplaats-ruimte, gastatelier en expositieruimte. In het gebouw zijn 15 ateliers en een ruimte van ruim 250 m2 om te exposeren. Het beheer van het gebouw is in handen van Stichting Atelierbeheer Zoetermeer.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28