De mannen van de Tafelronde met Brenda.
De mannen van de Tafelronde met Brenda.

Nieuwe toonbanken dankzij Tafelronde

Actueel 286 keer gelezen

Zoetermeer- Brenda Hartgang heeft het zelf meegemaakt. Aan de grond zitten. Niet genoeg geld hebben om zichzelf en haar gezin te eten te geven. Ze maakte een plan en ging koken. Al snel verkocht ze gezonde maaltijden om af te halen via apps als thuisafgehaald.nl. Intussen is ze directrice van stichting Iedereen een maaltijd. “Er is niets fijners dan iets voor een ander doen”, vertelt ze.

Door Gitta Fleuren

De stichting geeft iedere week ongeveer 50 maaltijden weg aan mensen die dat hard nodig hebben. Hoe? “We krijgen donaties”, vertelt Brenda.” En je kunt bij ons een uitgestelde maaltijd kopen voor iemand anders”. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar lunchroom ‘Bij Brenda en Siem’, gelegen in het woonhart in Zoetermeer. Voor een vriendelijk prijsje kunnen mensen broodjes, salades, quiches, gebak en ander lekkers bestellen. Een deel van dat bedrag gaat naar een gratis maaltijd voor iemand anders.
Brenda omschrijft haar gerechten als authentiek.” In onze appeltaart zit appel. In onze quiche zit groente. Mensen vinden onze gerechten ouderwets lekker. Alles wat we maken moet heel lekker zijn. Dat is ons motto”. Er werken inmiddels 25 vrijwilligers bij Iedereen een maaltijd, waaronder veel mensen met een beperking en mensen die in een werktraject zitten.” Daarnaast verbinden we mensen tijdens onze 55+ koffieochtenden en in oktober beginnen we met 3 gangenmenu’s voor 7,50 euro op de woensdagavond. Een deel van het publiek betaalt, voor een ander deel is het gratis, maar niemand weet dat van elkaar”.

De Tafelronde
Ruud van den Beukel is lid van Tafelronde Zoetermeer. Het is een besloten club van mannen tussen de 25 en 40 jaar. “Ons doel is vriendschap bevorderen door alle lagen van de bevolking heen”, vertelt hij.” Ieder jaar kiezen we projecten om mensen te helpen”. Met kerst 2020 kwam de Tafelronde al in contact met Brenda: “ Ieder jaar vieren we in het Woonhart een mega uitgebreid kerstfeest. Met een kerstman, cadeaus en een mooi diner. Door corona moesten we een list verzinnen en besloten we kerst bij mensen thuis te brengen. Dat ging logistiek boven onze pet en we deden een oproep om hulp. De Tafelronde heeft toen voor ons gesorteerd en rondgebracht en geholpen met kerstpakketten”.

Toonbanken
“Handjes uit de mouwen steken en anderen helpen geeft jezelf ook voldoening” zegt Ruud. Ook dit jaar zocht de tafelronde een project.” Geld geven doen we ook maar dat blijft afstandelijk. Stichting Iedereen een maaltijd kon mooie toonbanken gebruiken en vitrines om hun gerechten uit te stallen. We konden helpen met ontwerpen, met het zoeken naar sponsors. De Praxis heeft bijvoorbeeld materiaal gesponsord. En zo zijn we gaan klussen aan de toonbanken. Als je het eten mooier uitstalt, verkoopt het ook beter”.
Het resultaat is te bewonderen in lunchroom bij Brenda en Siem in het Woonhart. Iedereen een maaltijd en de Tafelronde hebben dezelfde wens: zich inzetten om Zoetermeer een stukje mooier te maken. Voor iedereen.
“Iedereen heeft wel eens hulp nodig. zegt Brenda. Maar je moet wel weten hoe en waarmee. Dat kunnen anderen niet aan je neus zien. Het is geen kwestie van falen als het niet gaat. Er niets aan doen is falen”. Ruud sluit zich daar volledig bij aan.
Interesse, deelnemen, aanmelden, vrijwilliger worden, doneren? Zie www.iedereen een maaltijd.nl en www.tr114.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1