Edwin Degen.
Edwin Degen. "Dit is een verzwaring voor de horeca". Foto: Robbert Roos

Horeca boos over app controle

Actueel 904 keer gelezen

Zoetermeer - “Belachelijk. Ik ben boos en teleurgesteld”, aldus Edwin Degen, voorzitter Horeca Nederland, afdeling Zoetermeer. Reden van zijn boosheid is het kabinetsbesluit om restaurants te verplichten om gasten te controleren op vaccinatie via de coronacheckapp. “Dit is voor de horeca een verzwaring en we krijgen er niks voor terug want de openingstijden worden niet aangepast.”\

Door Hélène Ouwerkerk

Dinsdagavond direct na de persconferentie liet Class by Jofel uit de Dorpsstraat al weten gasten niet actief op hun coronavaccinatie te controleren. “Wij zullen vanaf 1 oktober geen steun meer ontvangen. En geen steun betekent voor ons dus ook geen maatregelen. Daarnaast willen wij op geen enkele manier een bevolkingsgroep uitsluiten van een bezoek aan onze restaurants. Iedereen blijft welkom met of zonder vaccinatiebewijs”, aldus de directie van Class by Jofel. Volgens Edwin Degen zijn zij niet de enigen. “Ook Brasserie 1892, Bij Daan en De Verleiding hebben al aangegeven het niet te gaan controleren”, aldus Degen. “En onder andere horecaondernemers wordt hierover nog volop gesproken.”Degen vindt dat horecaondernemers door de maatregel extra zwaar worden getroffen. “Het is een kostenverhoging want je moet extra personeel hebben om het te controleren. Personeel dat toch al moeilijk te vinden is. En het is niet gastvrij. Daarnaast verwacht ik ook problemen met de gasten. Ik heb nu al gehoord dat mensen aangeven dat ze stennis gaan schoppen bij het restaurant als om de app wordt gevraagd”, zegt Degen. “En dan heb ik het nog niet eens over discriminatie van gezinnen met jonge kinderen die niet zijn ingeënt. Dit gaat hoe dan ook tot minder omzet leiden. Terwijl de steunpakketten op 1 oktober aflopen.”De voorzitter zit deze dag met de gemeente om de tafel tijdens het Veilig Stappen-overleg. “Ik hoop dat we een oplossing kunnen bedenken. Bijvoorbeeld één coronacontrole voor de pleinen in het Stadshart waarbij je je daarna vrij kunt bewegen.”

Burgemeester Bezuijen gaat met de horeca in gesprek over de coronacheckapp. “De gemeente is verantwoordelijk voor het handhaven van de regels. De BOA’s gaan in eerste instantie het gesprek aan en pas bij excessen wordt bekeurd”, laat burgemeester Bezuijen weten. De burgemeester wil ook het kamerdebat afwachten. “Ik verwacht dat de horeca zich aan de landelijke regels houden en dat we uiteindelijk een gulden middenweg kunnen vinden.”

Bezoekers hebben via verschillende social mediakanalen van restaurants met gemengde reacties gereageerd. Sommige bezoekers juichen het toe dat restaurants de coronacheck naast zich neer willen leggen. Anderen weten niet of ze wel naar een restaurant gaan als vooraf wordt gezegd dat er niet wordt gecheckt. “Hoewel ik niet bang ben en ben ingeënt kan het voor mij ook een reden zijn om een restaurant dat de check niet wil houden juist te mijden”, zegt Hans.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27