Het Ebony Ensemble treedt op met de Eroïca. Foto: Gerard van Warmerdam
Het Ebony Ensemble treedt op met de Eroïca. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Mooie uitvoering van Eroïca door Ebony Ensemble

Actueel 235 keer gelezen

Zoetermeer - Over een week is het zover. Dan speelt het Ebony Ensemble onder leiding van Michel Havenith de Eroïca in het Stadstheater. Een concert waar zowel de dirigent als de musici al reikhalzend naar uitkijken.

Door Hélène Ouwerkerk

Eigenlijk had het Ensemble vorig jaar dit stuk van Beethoven willen brengen omdat in 2020 Beethoven precies 250 jaar geleden was geboren. Maar zoals bij zoveel, gooide corona roet in het eten. Maar nu gaat het toch echt gebeuren en wordt het bijzondere muziekstuk alsnog opgevoerd. Het concert wordt aangevuld met muziek van Haydn.
Volgens dirigent Michel Havenith is deze derde symfonie van Beethoven een heel speciaal stuk. “Het is een ingewikkelde compositie dat oorspronkelijk voor een symfonie-orkest is gemaakt. Een paar jaar geleden zag ik een opname van een ensemble die de Eroïca speelde en dat vond ik verrassend goed klinken en ik besloot het te arrangeren voor een ensemble”, vertelt Havenith. “Beethoven was vernieuwend in zijn tijd. De Eroïca is virtuozer dan alles wat daarvoor is gemaakt. Het stuk is technisch moeilijk met snelle tempi. Het is mooi en lyrisch maar tegelijkertijd heel woelig en met veel dissonanten. Het is ook echt een uitputtingslag voor de musici.” Een echte uitdaging dus.

Bezetting
In het Stadstheater speelt het Ebony Ensemble de Eroïca met vijf strijkers inclusief fluit, hoorn, klarinet en fagot. “Een fagot hebben wij in ons ensemble meestal niet maar dit werk gaat echt niet zonder fagot dus ben ik op zoek gegaan”, aldus Havenith. Voor het ensemble is de bezetting niet de enige wijziging. Meestal speelt het Ebony Ensemble in de kleine zaal maar nu staat de grote zaal gepland. “Dat is voor ons toch anders want de grote zaal heeft toch een andere akoestiek. Misschien gaan wij met wat versterking spelen maar dat bekijken we samen met de technici van het Stadstheater tijdens de soundcheck”, zegt de dirigent. “Ook gaan we staand spelen en ook dat is niet gebruikelijk. Wat overigens ook wel weer apart is want musici oefenen altijd wel staand. Een staande uitvoering geeft wel extra dynamiek.”
Kaarten
Er zijn nog kaarten voor het concert op zaterdag 11 september in het Stadstheater. Maar vanwege de beperkte bezetting is het raadzaam om op tijd te reserveren. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten 23,50 euro. Kaarten zijn te reserveren via www.stadstheater.nl.

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5