De acteurs repeteren onder toeziend oog van regisseur Angelique Velthuijzen. Foto: Otaweb
De acteurs repeteren onder toeziend oog van regisseur Angelique Velthuijzen. Foto: Otaweb

Genieten van optreden in de tuin van de buren

Actueel 379 keer gelezen

Zoetermeer - Er kan weer worden gegluurd bij de buren. Het leuke theaterevenement wordt aanstaande zondag, 5 september, gehouden. Dit keer niet in huiskamers maar in de Zoetermeerse tuinen. Kortom, dat wordt dus struinen door de tuinen.

Door Hélène Ouwerkerk

Maar liefst 40 Zoetermeerse huishoudens doen dit jaar mee aan Gluren bij de Buren. Zo treedt Jazz Delight op bij Toine en Verolique aan de Palestrinarode 66, vertelt Rondje Gezelligheid het verhaal van André Hazes aan de hand van zijn songs op het Groenblauwplein en treedt Zus met cactus op bij Johanneke en Vincent aan de Perengaarde 1. In de Vlamingstraat 61 openen Hans en Hélène hun tuin. Hier treedt theatergroep Het Orakel, van Scylla Theaterproducties op met hun komische voorstelling ‘Ping-pong, piepers en paracetamol’.

Angelique Velthuijzen is de regisseur van het stuk. De voorstelling is om twee redenen bijzonder voor haar. “Ten eerste is het natuurlijk geweldig dat we eindelijk weer kunnen optreden voor publiek. De spelers staan dan ook te trappelen om te beginnen. Ten tweede is het mijn debuut als regisseur en dat is natuurlijk ook ontzettend leuk”, vertelt ze. “En daarnaast geeft spelen op een buitenlocatie ook een andere dynamiek. Maar heel mooi want je kan in je spel ook gebruik maken van de tuin. Dat geeft het wat extra’s.”

‘Ping-pong,piepers en paracetamol’ speelt zich af op camping De Put die aan het einde van het seizoen een beetje op zijn laatste benen loopt. En dan komt er opeens een grote groep gasten. “We hebben dit stuk door vier schrijvers speciaal voor Struinen in de tuinen geschreven”, vertelt Angelique Velthuijzen. “Het is een grappig stuk maar ook heel herkenbaar want alles wat je op een camping tegenkomt, komt in dit stuk naar voren. Eigenlijk zijn het vijf monologen maar die worden wel aan elkaar verbonden waardoor er één geheel ontstaat.”

Repetitie
Enkele dagen voor de voorstelling komen de acteurs in de tuin repeteren en krijgen de gastheer en gastvrouw alvast een voorproefje van wat de bezoekers zondag te wachten staat.
“Ik vind het een heel erg leuk stuk”, zegt Hans die hoopt dat er veel mensen komen kijken. “Toen wij hoorden dat je je kon opgeven voor Struinen in de tuinen hebben we dat gelijk gedaan. Een leuk initiatief. Zelf zijn we gek op theater dus we vinden het geweldig dat er weer wat gebeurt. En dat dan bij mensen thuis in de wijken is, maakt het extra speciaal.” Dat het Orakel van Theatergroep Scylla komt optreden is volgens hem geen toeval. “Wij kennen de mensen van Scylla en toen we ons wilden opgeven hebben we gevraagd of zij dan de act wilden verzorgen. We hebben ons dus gezamenlijk opgegeven.” Toch is er ook een minpuntje aan meedoen aan Struinen in de tuinen zegt Hans met een knipoog. “We kunnen helaas niet in andere tuinen gaan kijken.”

Programma
Struinen in de tuinen, de tuineditie van Gluren bij de buren is zondag 5 september. Rappers, dichters, theatermakers en andere podiumkunstenaars stelen de show met hun voeten in het gras. In elke buitenruimte treedt een act drie keer op tussen 12:00 uur en 17:00 uur. In alle wijken zijn wel optredens dus er is altijd iets in de buurt. Alle optredens hebben “pay what you can”-entree. Iedereen kan een vrijwillige bijdrage in de spaarpot doen. Dit geld wordt gebruikt om het evenement ook volgende keren te organiseren. Een bijdrage doen kan ook online via de website. Benieuwd wat er speelt in jouw buurt, bekijk www.glurenbijdeburen.nl voor het complete programma. Dit jaar kun je je persoonlijke route in Google Maps integreren via de website: www.glurenbijdeburen.nl/informatie/programma.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51