Jan Kragt in de jaren zeventig stijlkamer met de eerste versie videogame. Foto: Fred Roland
Jan Kragt in de jaren zeventig stijlkamer met de eerste versie videogame. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Museumvereniging geeft groen licht voor Videogame Museum

Actueel 1.043 keer gelezen

Zoetermeer - Het Nationaal Videogame Museum heeft van de Museum Vereniging te horen gekregen dat de pretoetsing akkoord is. Dit betekent dat het museum een stap dichterbij een landelijke erkenning is.

Door Hélène Ouwerkerk

Als het de audit goed doorkomt, wordt het een officieel museum.Jan Kragt, financieel directeur, is blij met deze stap. “Zo’n pretoetsing haal je niet zomaar. We hebben op 17 onderdelen plannen moeten maken zoals een meerjarenbeleidsplan, onderhoudsplan”, vertelt hij. “We hebben er heel hard voor gewerkt. De Museum Vereniging komt nu kijken en zal dan nog aanwijzingen geven waar we op kunnen verbeteren. Als dat is voltooid ben je een full swing museum.”
Deze erkenning is de eerste hobbel die moet worden genomen. In juni van dit jaar liet cultuurwethouder Robin Paalvast in het Streekblad weten dat er wat hem betreft maar één museum in Zoetermeer een vaste jaarsubsidie moet krijgen. Jan Kragt die voorheen citymarketeer van de gemeente Zoetermeer was, gelooft niet in de geluiden dat hij als voormalig ambtenaar bij de gemeente een streepje voor heeft. “Als dat zo was geweest dan hadden we die subsidie nu al gehad”, zegt hij. “Ik vind het jammer dat de wethouder wil kiezen. Zoetermeer is groot genoeg om minstens twee musea te hebben. We werken goed samen met Museum De Voorde.” Volgens Kragt moet er wel duidelijkheid komen. “Als die er niet komt, dan moeten we Zoetermeer verlaten. Er zijn nu al steden die graag willen dat wij komen. Logisch, we hebben in het eerste jaar gelijk al 40.000 bezoekers gehad”, zegt hij. “Omdat we zo’n enorme collectie hebben, zijn er ook plannen voor een tweede vestiging in het buitenland.” De lockdown is het museum goed doorgekomen. “We hebben verbouwd waardoor je nu door stijlkamers loopt en de geschiedenis van de games meemaakt.”

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28