Liesbeth aan de start van de Tour for Life. Foto: Hans Taal
Liesbeth aan de start van de Tour for Life. Foto: Hans Taal

Klappertandend de berg afdalen

Actueel 245 keer gelezen

Zoetermeer - Liesbeth uit Zoetermeer is met 71 jaar de oudste vrouwelijke deelnemer aan de Tour for Life, een sponsortocht voor bestrijding van kanker. Hans (74) is haar levensgezel en begeleider.

Door Hans Taal

De Tour for Life is zaterdag 28 augustus begonnen. De meeste deelnemers en begeleiders zijn al vroeg - of een dag eerder - aangekomen in Bardonecchia, de startplaats van de Tour for Life. Fietsen worden van de fietsendragers getild, mensen maken met elkaar kennis, het begin van nieuwe vriendschappen, wie zal het zeggen, het materiaal wordt bewonderd, super fietsen van carbon die in de tour de France geen slecht figuur slaan en ‘gewone’ racefietsjes waarop je ook prima die col kan bedwingen. Kortom, het is gezellig druk.

s avonds de officiële opening van het evenement met de aanwijzingen voor deelnemers en begeleiders, de laatste adviezen en enkele pluimen op de hoed van de meest actieve deelnemers. Eén geprezen deelnemer vertelt over zijn extra motivatie nadat zijn vrouw aan die vreselijke ziekte was overleden. Het is een emotioneel moment en je weet meteen weer waarvoor je het doet. De strijd tegen kanker.

Zondag 29 augustus
250 deelnemende fietsers en evenzoveel of meer begeleiders en vrijwilligers vormen rond 7.00 uur lange rijen bij de twee eetzalen van hotel Bardonecchia. Het hotel is rond 2006 gebouwd voor de winterspelen en de mannen van de fourage verstaan hun vak. Om 8.00 uur staat iedereen met het ontbijt achter de kiezen aan de start. Liesbeth, sportvrouw in hart en nieren, wordt door de speaker extra in het zonnetje gezet. Dat is wel nodig want het is bitterkoud. In de aanloop naar de eerste beklimming van de dag mist zij goede handschoenen en in de afdaling van de Mont Cénis gaat zij klappertandend naar beneden. Bibberend in haar wielertenue mag zij genieten van het magnifieke uitzicht over besneeuwde alpentoppen en bergmeren met een prachtige ijsblauwe kleur.

Maandag 30 augustus
In het routeboek staat de col de Madeleine vermeld. Die kent Liesbeth en daar kan ze zich mentaal op voorbereiden. Dit keer heeft ze ook een extra jasje voor de afdaling. Die loopt gesmeerd maar daarna komt en nog zo’n puist, de col de Saissies, en die doet in zwaarte amper onder voor Madeleintje. “Het is echt alsof ik twee keer de Mont Ventoux heb gereden op één dag”, zegt Liesbeth. Ach, er zijn er die het drie keer doen, die krijgen een ‘onderscheiding’, le Cinglé du Ventoux, oftewel de Malloot.

Wilt u meer weten of Liesbeth sponsoren, ga dan naar www.tourforlife.nl

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28