Nikki van Driel is blij met de programmering van het UitFestival. Foto: Gitta Fleuren.
Nikki van Driel is blij met de programmering van het UitFestival. Foto: Gitta Fleuren. Jessica Welbedacht-Groenewegen

Uitfestival Zoetermeer gaat de wijken in

Actueel 298 keer gelezen

Zoetermeer- Op 10 september barst het UitFestival los. Tot 19 september gonst de stad van optredens, workshops en activiteiten uit alle culturele hoeken dat staat Zoetermeer in september te wachten. Op 10 september .

Door Gitta Fleuren

Het nieuwe culturele seizoen begint traditiegetrouw met het UitFestival. Tijdens het UitFestival krijgt u een voorproefje van de kunst- en cultuuractiviteiten die komend seizoen te beleven zijn in de stad. De organisatie werkt samen met professionele makers en lokaal talent. 

Feest
Feest. Dat is het thema van het festival dit jaar. “Na deze rare periode, nu we voorzichtig van slot gaan verdienen we een feestje “, zegt Nikki van Driel. Ze is projectleider Wijck – samen cultuur maken-, een initiatief van CKC & Partners. Voorheen bevond het UitFestival zich vooral in het centrum. “ We willen drempels wegnemen. Er is een grote groep mensen die niet met cultuur in aanraking komt. Sommige mensen vinden hun eigen culturele uiting niet terug in de programmering. Er kunnen financiële drempels zijn of bereikbaarheid kan een probleem vormen, bijvoorbeeld door het hebben van een beperking. We willen met het UitFestival de toegankelijkheid vergroten, meer mensen bereiken en ook andere mensen. Hoe? Door ook de wijken in te gaan. Dit jaar gaan we naar Meerzicht en Rokkeveen.”

Meerzicht
In Meerzicht komen veel culturen samen en de programmering sluit hier graag op aan. Er komt een optreden van Brassta la Vista, een workshop wereldmuziek, en er kunnen traktaties worden gemaakt en geproefd. Het Nationaal Videogame museum is er met een selectie kasten. “Ze hebben de allergrootste collectie gamekasten ter wereld”, zegt van Driel. “Er is er zelfs een die je geluksgevoel kan meten”. De activiteiten zijn makkelijk te vinden: namelijk naast het winkelcentrum van Meerzicht. “Aanmelden is niet nodig . Iedereen is welkom. Kom gewoon langs; en als je wensen hebt of tips voor meer cultuur in de wijk.We zijn er om naar bewoners te luisteren. En om iets te doen met die wensen.”

Rokkeveen
Een kleine greep uit het aanbod: altijd al willen jongleren? Op een bal lopen, koorddansen? Circus Nevermind geeft workshops voor jong en oud. Bij De Man met de Koffer kunt u een workshop verhalen vertellen volgen en u kunt meebouwen aan een groot gezamenlijk kunstwerk van bamboe en elastiek. Verder is er het klapstoelkabaret. Het is een vorm die in coronatijd werd geboren: de cabaretiers komen met een kar met een podium erop en bezoekers nemen hun eigen klapstoel mee. Dit jaar met een optreden van Rotterdams cabaretier Musa, en spoken word artiest Luan .Voor het klapstoelkabaret is een reservering nodig. Het festivalterrein in Rokkeveen bevindt zich in het Burgemeester Hoekstrapark. Alle workshops worden afgesloten met een presentatie. Van Driel: ”Het is niet verplicht, maar iedereen die dat wil kan zijn kunsten aan vaders, moeders, tantes, vrienden en buren laten zien. De wijkprogrammering is geheel gratis.

 Coronamaatregelen
“Alle activiteiten zijn buiten. We doen een gezondheidscheck en registratie. Er zijn genoeg desinfecterende middelen. We vragen 1,5 meter afstand, en er is een afgezet festivalterrein om de maatregelen te handhaven.” Nikki van Driel is trots op de programmering. “Er was veel bereidheid tot samenwerking, Zoetermeerse culturele instellingen hebben elkaar in coronatijd gevonden. Er zijn mooie samenwerkingen ontstaan. We zijn niet gelijk maar wel gelijkwaardig. Deze verbinding laat zien wat dit jaar betekent: niet concurreren maar elkaar versterken en mogelijk maken wat al zo lang stil lag.”
Kijk voor informatie op www.uitfestivalzoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

JobHulpMaatje helpt bij de zoektocht naar werk.
Nieuw voorjaarsprogramma JobHulpMaatje 20 feb, 11:44
Robert Verhaaf hangt zijn schilderijen op in de Baztille.
Expositie 'Die weg of Mijn weg' in Ateliers BaZtille 20 feb, 11:35
Drie personen zijn met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald.
Brandweer redt drie personen uit woning in Oosterheem wegens keukenbrand 19 feb, 15:54 1
Foto: Tim Brabander en zijn trainer/coach John Zwalve.
Tim Brabander Nederlands Kampioen Judo 19 feb, 15:30
Stefan de Walle en Eva Van der Gucht overtuigen in toneelstuk Herman
Briljant spel laat rollen verrassend omdraaien 19 feb, 15:24
Scholekster op het gazon van het CKC in het oude dorp. Foto Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 19 feb, 14:49
De Natuurtuin
Rondwandeling in de Natuurtuin 19 feb, 14:43
Samenwerking tussen Hof van Seghwaert en Fonteynenberg
De Hof van Seghwaert en Fonteynenburg gaan voor groei 19 feb, 14:07