Nikki van Driel is blij met de programmering van het UitFestival. Foto: Gitta Fleuren.
Nikki van Driel is blij met de programmering van het UitFestival. Foto: Gitta Fleuren. Jessica Welbedacht-Groenewegen

Uitfestival Zoetermeer gaat de wijken in

Actueel 589 keer gelezen

Zoetermeer- Op 10 september barst het UitFestival los. Tot 19 september gonst de stad van optredens, workshops en activiteiten uit alle culturele hoeken dat staat Zoetermeer in september te wachten. Op 10 september .

Door Gitta Fleuren

Het nieuwe culturele seizoen begint traditiegetrouw met het UitFestival. Tijdens het UitFestival krijgt u een voorproefje van de kunst- en cultuuractiviteiten die komend seizoen te beleven zijn in de stad. De organisatie werkt samen met professionele makers en lokaal talent. 

Feest
Feest. Dat is het thema van het festival dit jaar. “Na deze rare periode, nu we voorzichtig van slot gaan verdienen we een feestje “, zegt Nikki van Driel. Ze is projectleider Wijck – samen cultuur maken-, een initiatief van CKC & Partners. Voorheen bevond het UitFestival zich vooral in het centrum. “ We willen drempels wegnemen. Er is een grote groep mensen die niet met cultuur in aanraking komt. Sommige mensen vinden hun eigen culturele uiting niet terug in de programmering. Er kunnen financiële drempels zijn of bereikbaarheid kan een probleem vormen, bijvoorbeeld door het hebben van een beperking. We willen met het UitFestival de toegankelijkheid vergroten, meer mensen bereiken en ook andere mensen. Hoe? Door ook de wijken in te gaan. Dit jaar gaan we naar Meerzicht en Rokkeveen.”

Meerzicht
In Meerzicht komen veel culturen samen en de programmering sluit hier graag op aan. Er komt een optreden van Brassta la Vista, een workshop wereldmuziek, en er kunnen traktaties worden gemaakt en geproefd. Het Nationaal Videogame museum is er met een selectie kasten. “Ze hebben de allergrootste collectie gamekasten ter wereld”, zegt van Driel. “Er is er zelfs een die je geluksgevoel kan meten”. De activiteiten zijn makkelijk te vinden: namelijk naast het winkelcentrum van Meerzicht. “Aanmelden is niet nodig . Iedereen is welkom. Kom gewoon langs; en als je wensen hebt of tips voor meer cultuur in de wijk.We zijn er om naar bewoners te luisteren. En om iets te doen met die wensen.”

Rokkeveen
Een kleine greep uit het aanbod: altijd al willen jongleren? Op een bal lopen, koorddansen? Circus Nevermind geeft workshops voor jong en oud. Bij De Man met de Koffer kunt u een workshop verhalen vertellen volgen en u kunt meebouwen aan een groot gezamenlijk kunstwerk van bamboe en elastiek. Verder is er het klapstoelkabaret. Het is een vorm die in coronatijd werd geboren: de cabaretiers komen met een kar met een podium erop en bezoekers nemen hun eigen klapstoel mee. Dit jaar met een optreden van Rotterdams cabaretier Musa, en spoken word artiest Luan .Voor het klapstoelkabaret is een reservering nodig. Het festivalterrein in Rokkeveen bevindt zich in het Burgemeester Hoekstrapark. Alle workshops worden afgesloten met een presentatie. Van Driel: ”Het is niet verplicht, maar iedereen die dat wil kan zijn kunsten aan vaders, moeders, tantes, vrienden en buren laten zien. De wijkprogrammering is geheel gratis.

 Coronamaatregelen
“Alle activiteiten zijn buiten. We doen een gezondheidscheck en registratie. Er zijn genoeg desinfecterende middelen. We vragen 1,5 meter afstand, en er is een afgezet festivalterrein om de maatregelen te handhaven.” Nikki van Driel is trots op de programmering. “Er was veel bereidheid tot samenwerking, Zoetermeerse culturele instellingen hebben elkaar in coronatijd gevonden. Er zijn mooie samenwerkingen ontstaan. We zijn niet gelijk maar wel gelijkwaardig. Deze verbinding laat zien wat dit jaar betekent: niet concurreren maar elkaar versterken en mogelijk maken wat al zo lang stil lag.”
Kijk voor informatie op www.uitfestivalzoetermeer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os gisteren
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air gisteren
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14