Samen in actie voor ALS. Foto: Gerard van Warmerdam
Samen in actie voor ALS. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

De Mont Ventoux op fietsen voor actie ALS

Actueel 823 keer gelezen

Zoetermeer - De plotselinge diagnose ALS die hun vriend Michiel kreeg, zette Olga en Taco Kuiper aan tot actie. Op zaterdag 11 september beklimmen zij de Mont Ventoux tijdens de Tour du ALS.

Door Hélène Ouwerkerk

Voor het echtpaar is het zo klaar als een klontje. Ze willen iets doen voor hun vriend en voor al die andere mensen die getroffen worden door de spierziekte. “Ik schrok er heel erg van toen Michiel de diagnose ALS kreeg. Hij was een gezonde vent van 61 die samen met Taco in een fietsgroep zat en een paar jaar geleden met die groep de Stelvio tocht deed. Ook voor het goede doel”, vertelt Olga. “ALS is een vreselijke uitzichtloze ziekte waarbij je spieren één voor één uitvallen. Met ALS heb je een levensverwachting van drie tot vijf jaar. En er is nog geen enkel medicijn voor.” Taco vult aan: “Er is nu een medicijn dat de ziekte een beetje kan vertragen maar dan moet je denken aan maanden en geen jaren.”
Voor het sportieve echtpaar was het overduidelijk. Ze wilden in actie komen. Want hoe meer geld er is voor onderzoek hoe eerder er wellicht een goed medicijn of behandeling kan worden gevonden. De Tour du ALS is een jaarlijkse inzamelingsactie waarbij deelnemers de 1913 meter hoge berg beklimmen met de fiets. Een enorme uitdaging.

Training
Hoewel Olga en Taco erg sportief zijn, was duidelijk dat ze de tocht niet zonder training kunnen volbrengen. “Taco is gewend om te fietsen en heeft echte fietsbenen maar mijn hoofdmoot is hardlopen”, vertelt Olga. “Ik heb nooit de ambitie gehad om een dergelijke tocht te volbrengen. Ik fietste weleens maar niet op dit niveau en deze hoogte. Maar nu dacht ik ‘niet zeuren maar gewoon doen’.” Terwijl Taco traint met zijn fietsgroep ging Olga in training met een trainingsmaat die haar voorbereidt op het klimmen in de bergen. “Nederland is natuurlijk vrij vlak dus we trainen vooral veel in de duinen. Uiteindelijk staat Het Kopje van Bloemendaal op het programma. Ook dit jaar in de vakantie in Italië heb ik mezelf overwonnen. Vaak gaan we naar een stadje en dan fietst Taco terug. Ik vond dat altijd vrij eng met al het verkeer dat langs je raast. Maar ik dacht ‘ik moet uit mijn comfortzone’ en ben na een uitstapje alleen naar ons vakantiehuis gefietst. Dat was een hele overwinning maar ik was enorm blij dat het was gelukt want straks op de Mont Ventoux moet ik het ook alleen doen”, zegt ze. “Ik merk dat het werkt. Mijn conditie is enorm verbeterd. Mijn hardloopmaatjes missen mij wel maar dit gaat nu even voor.”

Mont Ventoux
Taco is vaker dergelijke uitdagingen aangegaan. Zo deed hij een aantal jaren geleden mee met de Stelvio for life om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Nu staat de bekende Mont Ventoux op het programma. “We gaan straks met een hele groep vrienden die berg op”, vertelt Taco. “We horen bij Team Scheeren en ook Michiel en zijn gezin gaan de tocht doen. Er zijn ook mensen die het met elektrische ondersteuning doen. Dat mag ook. Het is een sportieve prestatie maar ook een bijzonder en fantastisch gebeuren om dat samen te doen.” De Mont Ventoux is volgens Taco een berg die veel uitdaging biedt. “Gemiddeld is de stijging 8% maar er zijn ook stukken van 10-12%. Ik wil in 2,5 uur achter elkaar naar boven zonder te stoppen”, vertelt hij.

Tour du ALS
“We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen ons zoveel mogelijk gaan steunen. Hoe meer geld er wordt opgehaald hoe beter. Olga en Taco sponsoren kan via de links https://www.tourduals.nl/actie/taco-kuiper of https://www.tourduals.nl/actie/olga-kuiper..
Wil je meer weten over de Tour du ALS die op 11 september in Frankrijk wordt gehouden, ga dan naar de website www.tourduals.nl voor meer informatie over de tocht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27