Stadsgidsen Edward ten Hooven (links) en Kees Doodeman nabij het vertrekpunt in de Dorpsstraat. Foto Kees van Rongen
Stadsgidsen Edward ten Hooven (links) en Kees Doodeman nabij het vertrekpunt in de Dorpsstraat. Foto Kees van Rongen

Zoetermeer ontdekken met de stadsgids

Actueel 671 keer gelezen

ZOETERMEER - Met zes nieuwe tochten heeft het Gilde Stadsgidsen het programma uitgebreid. Voorzitter van het Gilde, Kees Doodeman, is al vijf jaar één van de tien stadsgidsen. Met coördinator en stadsgids Edward ten Hooven vertelt hij bij een van de vertrekpunten in de Dorpsstraat over de wandel- en fietstochten, die belangstellenden met een gids kunnen maken.

Door Kees van Rongen

Nadat in 2020 door corona geen tochten mogelijk waren, kon begin juli de stadsgids weer met belangstellenden op pad. “Helaas kunnen we de vaar- en koetstochten door de maatregelen rondom corona nog niet aanbieden. Vooral de 1,5 meter afstand maakt het niet mogelijk om dit soort tochten te houden,” legt Edward uit. “In augustus hebben we zaterdag 21 augustus de Molentocht op de fiets en woensdag 25 augustus de wijkwandeling De Leyens. In september hebben we nog vijf wandeltochten en zaterdag 2 oktober sluiten we af met de fietstocht Leidens Ontzet.”
De stadsgidsen zijn allemaal vrijwilligers. “Ze zijn stuk voor stuk ervaren en weten veel te vertellen over panden en gebouwen,” zegt Kees Doodeman. “We zijn op zoek naar nieuwe aspirant gidsen. Iedere aspirant gids wordt door een ervaren gids gedurende een jaar begeleid alvorens zij zelfstandig aan het werk gaan. Zij zullen zich intensief moeten verdiepen in de geschiedenis van Zoetermeer.” Kees en Edward kennen heel veel feiten en anekdotes. Over bijvoorbeeld kasteel Palenstein, buitenhuizen Hofstede Meerzigt aan de Voorweg 79, en Visvliet aan de Dorpsstraat 6. “Waar mogelijk wordt vanaf dit jaar bij iedere tocht een bijzonder bezoekje aangeboden aan een kerk, boerderij of molen. Hierbij vertelt de eigenaar of beheerder interessante wetenswaardigheden. Bij elke tocht die ongeveer twee uur duurt, krijgen de deelnemers koffie of thee. Bij molen De Hoop zorgt de molenaar zelfs voor molencake.” Nieuw is de Jacques van Oosterom route Dorpsstraat. Het is een eerbetoon aan deze populaire stadsgids, die twee jaar geleden overleed. Hij kon als geen ander heel boeiend over Zoetermeer vertellen. De variatie aan tochten is groot: van kunst- en kerkenroutes tot wijk- en parkwandelingen. De tochten beginnen om 10.00 uur en deelname kost vijf euro. Daarnaast is het mogelijk als groep een aanvraag bij de stadsgids in te dienen. Deze tochten veelal als onderdeel van een dagje uit, bijvoorbeeld een verjaardags- of jubileumfeestje, zijn het hele jaar mogelijk. De Stadsgidsen Zoetermeer zijn te vinden op gildezoetermeer.nl, wekelijks op Facebook en in het Streekblad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31