Emile Chappin popelt om de wijken in te gaan, Foto: Robbert Roos
Emile Chappin popelt om de wijken in te gaan, Foto: Robbert Roos

‘Zoetermeer is wel weer toe aan een feestje’

Actueel 668 keer gelezen

Zoetermeer - Na een saaie lockdown waarin weinig mogelijk was is Zoetermeer wel weer toe aan een portie kunst en cultuur. Wat is er dan leuker om het nieuwe culturele seizoen weer af te kunnen trappen met het jaarlijkse UITFestival Zoetermeer. 

Door Robbert Roos

Tijdens dit festival krijgen bezoekers een voorproefje van de kunst- en cultuuractiviteiten die het komende seizoen te beleven zijn. Want een ding is zeker; Zoetermeer is wel weer toe aan een feestje. En laat ‘Feest’ nu juist het thema zijn.
Emile Chappin, wetenschapper, muzikant en voorzitter van het Theaterorkest kan niet wachten om het publiek in de week van 10 tot 19 september kennis te laten maken met het culturele aanbod. “Tijdens de lockdown hebben veel dingen stil gelegen. Het is fijn om nu weer dingen samen te kunnen doen.” Hij popelt om weer aan de slag te gaan. “Online kun je veel dingen doen, maar je mist de interactie met elkaar en het doel om ergens naartoe te werken zoals een optreden. Tijdens het UITFestival willen we door workshopachtige dingen te organiseren mensen laten zien hoe dat creatieve proces in zijn werk gaat. Hoe je met elkaar bezig bent. Daarmee hopen we het publiek te inspireren om zelf ook weer aan de slag te gaan.”
Na het succes van vorig jaar trekt het UITFestival dit jaar opnieuw de wijken in. Op bijzondere en soms verrassende locaties worden pop-up optredens verzorgd en kunnen mensen deelnemen aan leuke activiteiten. “Bij alle basisinstellingen is iets te doen, maar ook bij u in de buurt”, vertelt Chappin enthousiast. Wat dacht u van dansen op en rond een kunstwerk bij FRANX, of een workshop ‘Wereldmuziek maken’ waarbij u uw eigen instrument in elkaar knutselt om daar vervolgens direct muziek mee te maken? Misschien mag het volgens u wel wat actiever en neemt u liever deel aan een culturele wandeling door de wijk. Het UITFestival is natuurlijk een feestje, maar u moet wel zelf de slingers ophangen, of maken natuurlijk. Werkt u mee aan het maken van de langste feestslinger van Zoetermeer? Of wilt u liever tot rust komen tijdens een Yogasessie in een heuse perenboomgaard? “Op deze manier willen we met een verrassend programma de sociale cohesie in de wijken versterken door mensen op een bijzondere manier met elkaar te verbinden. Dat kan met sport, maar ook met muziek of cultuur.”
De maatregelen rondom corona veranderen nog regelmatig. Toch is het volgens Chappin fijn om elkaar ook binnen deze beperkingen te kunnen zien en ontmoeten. Kijk voor het hele programma op www.uitfestivalzoetermeer.nl

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5