Het Noord Aa strand ligt bezwaaid met vogelpoep.
Het Noord Aa strand ligt bezwaaid met vogelpoep.

Noord Aa strand wordt wel dagelijks schoongemaakt

Actueel 337 keer gelezen

Zoetermeer - D66 trok onlangs aan de bel. De partij constateerde een grote hoeveelheid uitwerpselen van ganzen langs het Noord Aa strand. Wordt het strand wel regelmatig schoongemaakt, vroegen de verbolgen politici zich af. 

De gemeente heeft inmiddels op de vragen van D66 gereageerd. Volgens de gemeente wordt het strand iedere ochtend voor negen uur schoon geveegd met een sleepraam en vervolgens wordt het strand gespoeld met een tractor met een pomp. “Bij natuurlijk zwemwater zoals de Zoetermeerse plas zijn uitwerpselen van watervogels niet te voorkomen. De waargenomen hoeveelheid ganzenpoep in het strandseizoen is een gevolg van een voorgaande periode zonder stranddagen (dagen met mooi weer vanaf ca. 25 graden). Bij lagere bezoekersaantallen bevinden zich immers meer ganzen op het strand”, zegt het college van B&W. Dat er in de groenstrook een dode vogel lag, is volgens de gemeente niet te voorkomen omdat niet alles wordt waargenomen en dode dieren soms door andere dieren worden verplaatst.
Schoonmaak
Volgens het college worden dagelijks de afvalbakken geleegd, het zwerfafval weggehaald en worden de toiletgebouwen schoon gemaakt. Op stranddagen wordt de frequentie verhoogd naar drie keer per dag. Maar aangezien die er de afgelopen tijd nauwelijks zijn geweest is een dagelijkse schoonmaakronde nu de norm.
Speeltoestellen
Volgens D66 was ook het speeltoestel met een waterrad stuk omdat de waterstoppen van het speeltuig verstopt zijn. “De werking en veiligheid van alle speeltoestellen in Zoetermeer worden regelmatig gecontroleerd”, zegt het college. “Maar”, voegt zij eraan toe. “Een voorziening als een waterdraairad is kwetsbaar en daarom zal de aannemer de werking van de waterstoppen en bewegende delen van het toestel in het strandseizoen wekelijks controleren. De gemeente spant zich in om het noord Aa strand toegankelijk, schoon, heel en veilig te houden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

JobHulpMaatje helpt bij de zoektocht naar werk.
Nieuw voorjaarsprogramma JobHulpMaatje 20 feb, 11:44
Robert Verhaaf hangt zijn schilderijen op in de Baztille.
Expositie 'Die weg of Mijn weg' in Ateliers BaZtille 20 feb, 11:35
Drie personen zijn met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald.
Brandweer redt drie personen uit woning in Oosterheem wegens keukenbrand 19 feb, 15:54 1
Foto: Tim Brabander en zijn trainer/coach John Zwalve.
Tim Brabander Nederlands Kampioen Judo 19 feb, 15:30
Stefan de Walle en Eva Van der Gucht overtuigen in toneelstuk Herman
Briljant spel laat rollen verrassend omdraaien 19 feb, 15:24
Scholekster op het gazon van het CKC in het oude dorp. Foto Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 19 feb, 14:49
De Natuurtuin
Rondwandeling in de Natuurtuin 19 feb, 14:43
Samenwerking tussen Hof van Seghwaert en Fonteynenberg
De Hof van Seghwaert en Fonteynenburg gaan voor groei 19 feb, 14:07