Gezellig een drankje doen maar de horeca zucht onder personeelstekort. Foto: Gerard van Warmerdam
Gezellig een drankje doen maar de horeca zucht onder personeelstekort. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Restaurants kampen met een groot tekort aan personeel

Actueel 490 keer gelezen

Zoetermeer - De Zoetermeerse horeca heeft een probleem. De opluchting was groot toen de restaurants en terrassen weer open mochten. Maar nu blijkt dat er een groot tekort aan werknemers is. De grote vraag is waar ze vandaan moeten komen.

Door Hélène Ouwerkerk

Edwin Degen, eigenaar van The Old Pal en Spetters en tevens voorzitter van de afdeling Zoetermeer van Horeca Nederland, bevestigt het probleem. “Ik ken geen horecagelegenheid die geen vacatures heeft. Vooral aan oproepkrachten is een groot gebrek”, zegt hij. Volgens hem heeft de overheid het probleem zelf veroorzaakt. “Eerst moesten we onze zaken sluiten en nu weer open zijn, blijken veel jonge medewerkers werk hebben gevonden bij diezelfde overheid bij de GGD-callcenters of bij de priklocaties.” Degen hoopt dat als voldoende mensen zijn ingeënt de mensen de weg weer naar het werk in de horeca terugvinden. “We moeten als werkgevers laten zien dat we stabiliteit, goede arbeidsvoorwaarden en gezelligheid bieden. Alleen met deze opstelling zullen we de werknemers weer terughalen”, zegt hij. “We moeten er vooral voor waken dat we geen personeel bij elkaar wegkapen.”
Ook René Bogaardt, eigenaar van onder andere Clooney en Pavarotti, kampt met personeelstekort. “De gasten hebben gelukkig veel zin om de horeca te bezoeken”, zegt hij. “Zelf heb ik werknemers uit Spanje gehaald. In Spanje is de werkeloosheid hoog en deze mensen willen graag een paar maanden hier werken. Als in september de strandtenten weer sluiten, hoop ik dat parttimers van het strand hierheen komen.” Hij bevestigt de woorden van Edwin Degen dat werknemers een goede beloning moeten krijgen. “Om die reden hebben wij een behoorlijk salarisrondje gedaan voor de keyspelers in onze organisaties”, zegt hij.
Hofstede Meerzigt is vanaf deze week twee weken dicht vanwege de zomersluiting. Ook hier speelt personeelstekort een rol. Sommelier Sermad Wartan: “We hebben de keuze gemaakt om met het hele team tegelijk met vakantie te gaan om de kwaliteit te waarborgen. Sinds we weer open zijn, zijn we avond aan avond vol. Als we open zouden blijven dan zou dat een puzzel in de roosters betekenen want we hebben niet de luxe van een grote brigade”, vertelt hij. “Ook bij de Hotelschool en de horeca-opleidingen zijn dit jaar minder aanmeldingen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27