Theo Smit voorzitter van Senioren Bridgeclub Zoetermeer: “Wij zijn plotseling dakloos.” Foto Kees van Rongen
Theo Smit voorzitter van Senioren Bridgeclub Zoetermeer: “Wij zijn plotseling dakloos.” Foto Kees van Rongen

Ouderen ongelukkig door sluiting buurtcentrum

Actueel 1.473 keer gelezen

ZOETERMEER - Tot grote teleurstelling van de gebruikers van buurtcentrum De Vlieger aan de Groenblauwlaan heeft inZet besloten dit buurtcentrum op 1 september te sluiten. Voor de activiteiten, waar heel veel oudere mensen in de Kleurenbuurt van Rokkeveen aan deelnemen, worden de mensen verwezen naar het kilometers verder gelegen wijkcentrum aan de Nathaliegang.

Door Kees van Rongen

Zeker twintig clubs zijn gedupeerd door de sluiting van het buurtcentrum. Janny Baank heeft namens vele gebruikers protest aangetekend bij de gemeente. “Palet Welzijn biedt als alternatief het wijkcentrum aan de Natathaliegang aan. Dat is voor veel ouderen geen oplossing. Het is al duidelijk dat de tijdstippen van bijvoorbeeld de zumba lessen op andere tijden zijn. Dan gaan de mensen deze bewegingslessen niet meer volgen en nog belangrijker denk ik: de mensen raken de sociale contacten kwijt. Voor velen is de locatie veel verder van huis en dus slechter bereikbaar. En dan te bedenken, dat iedereen roept, dat er juist alles aan moet worden gedaan om ouderen niet te laten vereenzamen.”

Dakloos

Voorzitter Theo Smit van de Senioren Bridgeclub Zoetermeer voelt zich ook overvallen door de gemeente, die plotseling meedeelde, dat het buurtcentrum wordt gesloten. “Dat betekent, dat we vanaf september dakloos zijn. We zouden op 16 september vieren, dat we 25 jaar bestaan in dit buurtcentrum. Maar het ziet er naar uit, dat we dan geen plek meer hebben om te kaarten. De ouderenbonden KBOZ, PCOB en AOVZ zijn direct na de mededeling in gesprek gegaan met inZet, maar dat heeft nog geen resultaat opgeleverd. InZet opperde om ’s avonds elders te gaan bridgen of ga naar het Bridgehome. Het Bridgehome bestaat helemaal niet meer. En dan, ons oudste lid is 94 jaar, die stuur je ’s avonds niet meer de straat op. Uiteindelijk is maandagmiddag aan de Nathaliegang aangeboden, maar ook dat is nog niet zeker. Bovendien hoe komen de mensen daar.” Janny Baank stelt ook dat de mobiliteit van de ouderen een probleem is om naar het veel verder weg gelegen wijkcentrum te gaan. Biljarter G. Roeleveld vindt ook dat de gemeente met een beter alternatief moet komen voor de biljartclubs van het buurtcentrum. Naast bridge- en biljartclubs zijn er allerlei activiteiten, die komen te vervallen zoals teken- en schilderlessen, yoga, gym en klaverjassen.

Bij de gemeente reageert de woordvoerder van burgemeester Michel Bezuijen, Judith Kessels. “De gemeente Zoetermeer is eigenaar van het buurtcentrum De Vlieger en op de hoogte van het stopzetten van alle activiteiten in het buurtcentrum,” zo verklaart Judith. Zij legt uit waarom het buurtcentrum wordt gesloten en verwijst daarbij naar inZet. “De gemeente heeft per 1 mei een aantal taken op het gebied van welzijn integraal georganiseerd. Deze ondersteuning wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van lokale welzijnsaanbieders, die voor deze taken samenwerken onder de naam inZet,” aldus de woordvoerder. “InZet heeft onder andere de opdracht om zes inlooplocaties in de wijken te organiseren waar inwoners terecht kunnen met hun hulpvragen en voor activiteiten. In de wijk Rokkeveen is de locatie het wijkcentrum aan de Nathaliegang gelegen naast het winkelcentrum Rokkeveen. Buurtcentrum De Vlieger wordt gebruikt voor recreatieve activiteiten voor ouderen, maar inZet heeft er voor gekozen om ondersteuning en activiteiten integraal aan te bieden vanuit de inlooplocatie aan de Nathaliegang.”

Directeur Lenny Althof van Palet Welzijn, een van de welzijnsaanbieders van inZet, biedt vele activiteiten aan in het buurtcentrum De Vlieger. “Vanuit de opdracht van de gemeente hebben we inderdaad nu gekozen om die activiteiten te verplaatsen naar het wijkcentrum aan de Nathaliegang. We maken een verdeling van recreatieve activiteiten over de week, zodat ouderen in Rokkeveen gedurende de week gebruik kunnen maken van een divers aanbod van activiteiten in de locatie aan de Nathaliegang. We betrekken de clubs, die momenteel gebruik maken van het buurtcentrum De Vlieger bij het opstellen van de activiteitenagenda. Daarbij proberen wij waar mogelijk rekening te houden met de wensen van de gebruikers van het buurtcentrum De Vlieger,” aldus Lenny Althof.

Pak de bus

Over de bereikbaarheid van de locatie aan de Nathaliegang voor ouderen zeggen zowel de directeur van Palet Welzijn als de gemeente: ”De mensen kunnen de locatie aan de Nathaliegang bereiken met eigen vervoer of met de bus.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os 28 mrt, 12:11
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air 28 mrt, 11:47
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14