Ruud bij zijn kruidentuin. Foto: Marcel Daniëls
Ruud bij zijn kruidentuin. Foto: Marcel Daniëls

Marcel gooit het roer om na diagnose prostaatkanker

Actueel 945 keer gelezen

Zoetermeer - MMV is een vereniging vóór natuurlijke kankerpreventie met ondersteunende complementaire therapieën. Zo vat Marcel Rietjens het kort samen. Het verhaal dat hij vertelt is echter minder kort, maar minstens zo indrukwekkend.

Door Marcel Daniëls

“Drie jaar geleden kreeg ik te horen dat ik prostaatkanker had en dat komt wel binnen”. Hij vertelt het nu redelijk onaangedaan, maar dat was toen wel anders. “Je wereld stort toch even.” Maar Marcel is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Hij leest zich in en kijkt wat hij zélf kan doen om zijn ziektelast te verminderen. Hierbij stuit hij op de MMV, een vereniging voor mensen met kanker, die stelt dat door een gezonde leefstijl en een aanpassing in de eetgewoonte (in de volksmond ook wel de Moerman therapie genoemd) patiënten worden geholpen bij de genezing én overleving van kanker.
“De MMV is bij aanvang vooral bekend geworden door het Moerman dieet” zeg Marcel, “maar het is nu ook veel meer een vereniging die een gezonde leefstijl en complementaire therapieën voorstaat. Dat is niet alleen gezonder eten, maar ook veel bewegen, bewuster leven door bijvoorbeeld meer rust te nemen (kankerpatiënten zijn vaak moe). Luisteren naar je lichaam, innerlijke rust met bijvoorbeeld hulp van yoga, fitness, thai chi of zingeving. Het helpt allemaal mee in de strijd tegen deze vreselijke volksvijand”. Marcel is helemaal op dreef en hij blijkt een prima ambassadeur voor de gezonde levensstijl.

Roer om
“Ja, ik ben daar heilig in gaan geloven” zegt hij stellig. “Daarom heb ik drie jaar geleden, samen met mijn vrouw, het roer omgegooid. Andere eetgewoonte zoals geen suiker maar wel veel groenten, niets meer frituren, maar ook veel wandelen. En ik ben thai chi gaan beoefenen. Ieder moet voor zich natuurlijk weten hoe ze het invullen, maar de rust die ik hierdoor ervaar is echt geweldig”.

Vrijwilliger
“Én ik ben vrijwilliger geworden. Ik woonde een MMV bijeenkomst bij en toen ik daar mijn enthousiasme liet blijken zeiden ze dat ik ook vrijwilliger kon worden. Het MMV organiseert ieder jaar wel een paar wandelingen met een thema en dit jaar heb ik de organisatie van zo’n wandeling voor mijn rekening mogen nemen”.
En op mijn vraag om daar wat meer over te vertellen gaat Marcel er eens goed voor zitten. “De wandeling is op 15 september dit jaar. We verzamelen om 10.45 uur bij het restaurant van boerderij het Geertje. Dan volgt er een rondleiding. Je kan je eigen lunchpakket meenemen. Maar je mag er natuurlijk ook voor kiezen om wat lekkers te nemen in het restaurant. De route komt in ieder geval langs kaas- en natuurboerderij de Vierhuizen, waar biologische boerenkaas wordt gemaakt. Maar er staan bijvoorbeeld ook enkele bijenkasten waarvan de honing in de boerderijwinkel wordt verkocht. En de route kan natuurlijk niet om Wim van Marwijk heen die onbespoten groente verkoopt.
Is het een route die alleen voor de ervaren wandelaar is weggelegd? “Nee hoor, het is ook hartstikke leuk voor kinderen en ook prima te doen voor mensen in een rolstoel. De gehele wandeling, exclusief de rondleiding en de lunch en een bezoek aan de Vierhuizen en van Marwijk zal ongeveer 2 tot 3 uur in beslag nemen”.
Iedereen kan zich opgeven bij het centraal bureau van de MMV (cb.mmv.nl of 0347-346955), zeg er dan wel bij dat het om de wandeling in de Geerpolder gaat! De kosten bedragen € 5,- voor leden € 7,50 voor niet-leden.

PSA
O ja, en niet geheel onbelangrijk, er is nog een reden voor Marcels enthousiasme. Sinds hij drie jaar geleden is begonnen met zijn gezonde levensstijl is zijn PSA waarde steeds verder gedaald. Van ruim boven de dertig naar dik onder de twintig. En het einde lijkt nog lang niet in zicht.

Definitief geen culinair Zoetermeer. Foto: Aliena Krasieva
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09