Zet een prentenboek voor je raam. Foto: Marieke Nieuwenburg
Zet een prentenboek voor je raam. Foto: Marieke Nieuwenburg

Zoetermeerse kinderen op prentenboekenjacht

Actueel 498 keer gelezen

Zoetermeer - De Zoetermeerse bibliotheek roept iedereen op om een prentenboek voor zijn of haar raam te zetten. Kinderen kunnen met een speciale prentenboekenjachtkaart deze boeken zoeken. “Wij willen op die manier het leesplezier stimuleren en ouders bewust maken dat kinderen met prentenboeken veel plezier kunnen hebben”, zo vertelt Rachella Olsem.

Door Marieke Nieuwenburg

De bibliotheek kwam op het idee na het landelijke initiatief van de berenjacht tijdens het begin van de coronacrisis. Mensen werden toen opgeroepen om een beer voor hun raam te zetten. Nu wordt er aan de Zoetermeerse bewoners gevraagd om een prentenboek voor hun raam te zetten. “Ouders en kinderen kunnen een prentenboekenjachtkaart downloaden via de website of ophalen in een van de drie vestigingen van de bibliotheek”, zo vertelt Rachella Olsem, consulent Lezen en Ontmoeten bij bibliotheek Forum. “De kaart is een soort bingokaart. Zo moeten de kinderen 16 prentenboeken zoeken. Als dit gelukt is, kunnen de kinderen hun kaart inleveren bij de bibliotheek en krijgen ze een verrassing: een vingerpop.
Het doel van de actie is om het leesplezier te stimuleren. “Ouders zijn vaak erg druk met allerlei zaken zoals bijvoorbeeld de zomervakantie. Wij willen hen helpen herinneren dat voorlezen laagdrempelig en plezierig is”, zo vertelt Rachella. Het is ook goed voor de taalontwikkeling. “Nu het zomervakantie is, gaan veel kinderen niet meer naar school of het kinderdagverblijf. Desondanks wil je wel dat ze met de taal bezig blijven. Op deze manier proberen wij dat te bevorderen.” Ze legt uit dat het belangrijk is dat ouders vroeg beginnen met voorlezen. De bibliotheek zorgt ervoor dat de prentenboeken ook te leen zijn bij Forum. Als de kinderen een leuk boek voor een raam zien staan, kunnen zij dit vervolgens zelf in de bibliotheek lezen.
Leerzaam
Naast dat het plezierig en leerzaam is voor de kinderen, is het ook leuk voor de mensen die aan de actie meedoen. “Ouderen vinden het ook erg leuk om de blije gezichtjes van de kinderen te zien wanneer zij voorbij hun huis lopen en een boek bekijken. Op deze manier willen wij hen ook betrekken bij de activiteiten.” Rachella vertelt dat er al veel mensen zich hebben opgegeven om mee te doen met de actie. “We hebben nu al over de dertig aanmeldingen. Via de website www.bibliotheek-zoetermeer.nl kunnen deelnemers hun boek aanmelden op Google Maps. Zo kunnen de ouders van de kinderen makkelijk zien in welke straat de boeken te vinden zijn.

Uit de krant

Afbeelding
Vleermuizen zijn helemaal niet zo eng! Natuur onder de Loep 30 sep., 08:34 1
Afbeelding
Inrichting van buitenterrein van nieuwe zwembad Van Tuyllpark is begonnen 29 sep., 16:01
Afbeelding
HagaZiekenhuis behandelt IC-patiënten Zoetermeer voortaan op de locatie in Den Haag 29 sep., 12:51 21
Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03