Kleuterjuf Annemarie van Dongen neemt afscheid van ‘haar’ kinderen op Het Noorderlicht. Foto Kees van Rongen
Kleuterjuf Annemarie van Dongen neemt afscheid van ‘haar’ kinderen op Het Noorderlicht. Foto Kees van Rongen

Juf Annemarie gaat naar de Champs Elysées

Actueel 1.071 keer gelezen

ZOETERMEER - Luidkeels zongen de leerlingen van basisschool Het Noorderlicht kleuterjuf Annemarie van Dongen toe met: Hé Annemarie…, op de melodie van ‘Aux Champs-Elysées’. De populaire juf gaat met pensioen en nam afscheid van haar school.

Door Kees van Rongen

De leerlingen vormden een lange erehaag op het schoolplein. Behalve de kleuters hebben heel veel leerlingen tot en met groep 8 juf Annemarie meegemaakt. “Ook als je achterin de klas zat, dan had ze je altijd in de gaten,” vertelt een van de oudste leerlingen van de school. “Ja, dat klopt,” zegt adjunct-directeur Corrie Baas. “Het was dan ook best moeilijk om het programma van dit afscheidsfeestje voor Annemarie geheim te houden. Maar het is gelukt.”
Maar liefst 46 jaar was Annemarie werkzaam in het onderwijs. Op diverse scholen in Den Haag en Rijnsburg stond zij voor de klas. In 1990 verhuisde zij naar Zoetermeer en werd kleuterjuf op de Prins Clausschool. Na 18 jaar begon zij in 2011 op Het Noorderlicht. “Aanvankelijk nog in het noodgebouw maar daarna in het huidige schoolgebouw aan Spitsbergen in de wijk Oosterheem in gebruik genomen.
Annemarie van Dongen gaat met pre-pensioen. “Ik ben 64 jaar, maar na 46 jaar in het onderwijs vind ik het welletjes.” Kenmerkend voor juf Annemarie is de liefde voor muziek. Jarenlang was zij fluitiste in het Orkest Collectief Zoetermeer en op school was de blokfluit een belangrijk onderdeel van haar lessen. Door haar collega’s was woensdag een vol programma voor haar samengesteld, waarbij ook haar man Theo aanwezig was. Voor de leerlingen is Theo geen onbekende. “Hij is de conciërge op Het Noorderlicht.” En inderdaad, voordat Annemarie door de erehaag wandelt, wordt ‘meester Theo’ uitbundig door de oudste leerlingen toegeroepen: Theo, Theo, Theo! “Oh, wat zal ik de kinderen en ook mijn collega’s gaan missen,” vertelt de kleuterjuf op haar afscheidsdag. “Dit jaar had ik een klas van 31 kinderen.” Met die klas werden woensdag allerlei activiteiten georganiseerd en tot verrassing van de kinderen volgde een spetterend optreden van showman Jori Velthuizen. Zijn interactieve kindershow zat vol met circusacts en goocheltrucs. Aan het eind van de schooldag was er nog een receptie met aansluitend een diner. “Ik vond het zeer toepasselijk, dat het afscheidslied op de melodie van het Franse liedje Aux Champ-Elysées was. Want het eerste wat ik samen met Theo ga doen, is met de caravan naar Frankrijk op vakantie. Daarna hebben anderen mij aangeraden gewoon af te wachten wat er op me af zal komen. In ieder geval gaat mijn aandacht vooral uit naar mijn eigen kinderen en vier kleinkinderen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Onafhankelijk vergelijken, overstappen en besparen: Internetvergelijk.nl en Verzekeringvergelijk.nl 12 apr, 09:34
Afbeelding
Facilitair Medewerker bij Event- en Partycentrum het Witte Paard 11 apr, 17:06
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius tijdens het veiligheidsoverleg. Foto: Archief/Fred Ronald
Rijk geeft geld voor aanpak jeugdcriminaliteit 10 apr, 15:43
Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59