Afbeelding
Foto: Helene Ouwerkerk

Wild

Actueel 64 keer gelezen

Het gevaar bestaat dat ik met deze column uw kerstmenu vergal. Toch wil ik het hier even hebben over wild. Mocht u deze kerst wild op het menu hebben staan, lees dan maar niet verder.

Afgelopen weekend hadden manlief en ik een running dinner van zijn Lionsclub De Meerbloem. Voor wie niet weet wat een running dinner is. Je gaat naar een van de deelnemers toe voor een voorgerecht, naar een ander adres voor het hoofdgerecht en op weer een ander adres het dessert. Er zijn meerdere mensen die voor de verschillende gangen hebben ingetekend dus de tafelgasten wisselen. Wij zouden het hoofdgerecht maken. Geen probleem, koken is zoals wellicht bekend, een grote hobby van ons. Aanvankelijk wilden we hert maken. Tot we op het NOS journaal de jagers bezig zagen met het afschieten van de eerste reeën in de Oostvaardersplassen. Dat was toch wel een heel zielig beeld. Om te voorkomen dat de discussie aan tafel gelijk over het al dan niet terecht afschieten zou gaan of dat onze gasten uit principe geen hert willen eten, hebben we het menu maar omgezet naar rundvlees. Vegetariërs zullen dit ongetwijfeld net zo zielig vinden maar goed, wij en onze gasten zijn geen vegetariër, dus laat ik die discussie maar even terzijde.

Terug naar de Oostvaardersplassen. Dat afschieten van gezonde dieren is natuurlijk zielig en erg vervelend maar ze hebben daar wel te maken met een duivels dilemma. Niets doen, zorgt straks voor dieren die langzaam doodgaan van de honger. Ook hartverscheurend. Bijvoeren zorgt alleen maar voor een nog grotere populatie. Kortom, hoe naar en hartverscheurend het ook is, ingrijpen is misschien wel de enige optie. Het is jammer dat het niet mogelijk is om herten te vangen (heb ik een keer in een artikel gelezen) want ik denk dat een aantal herten prima in Zoetermeerder onderdak had kunnen krijgen. In het Buytenpark lopen al Gallowayrunderen en paarden en in de Balij runderen. Hoe leuk zou het zijn als ook herten in deze grote Zoetermeerse natuurgebieden rondhuppelden? Daar zouden we toch allemaal blij van worden?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1