Mindy Howard uit de VS, woont sinds haar 24ste in Nederland. Deed promotie-onderzoek aan de TU in Eindhoven, werkte jaren voor Shell en heeft nu een eigen bedrijf in mental caoching. Foto: Inner Space
Mindy Howard uit de VS, woont sinds haar 24ste in Nederland. Deed promotie-onderzoek aan de TU in Eindhoven, werkte jaren voor Shell en heeft nu een eigen bedrijf in mental caoching. Foto: Inner Space

Mindy Howard: in 2023 de eerste Nederlandse vrouw in de ruimte

Actueel 343 keer gelezen

Simone Langeveld

Mindy Howard is geboren en getogen in Amerika maar woont sinds haar 24ste in Nederland. Zij deed promotie-onderzoek aan de TU in Eindhoven, werkte jaren voor Shell in Den Haag en heeft nu een eigen bedrijf: Inner Space in Zoetermeer. Ze woont hier nu zo’n vier jaar en vindt het hier geweldig fijn wonen. “Een beetje zoals in Amerika, in positieve zin.”

Zoetermeer - Terwijl Mindy op weg is naar Eindhoven waar zij gaat praten over een hernieuwde samenwerking waarmee zij hoopt onder andere vrouwen in technische studies te helpen en stimuleren, spreekt Streekblad met Mindy over de telefoon. “Vergeleken met Den Haag vind ik het in Zoetermeer geweldig fijn wonen. Dichtbij de natuur en rustig. De mensen zijn hier vriendelijk en niet zo gehaast. En, je hoeft niet te betalen voor het parkeren wanneer je boodschappen gaat doen. Mensen reageren vaak verbaasd over mijn positieve ervaringen met Zoetermeer. Ik heb echt geen spijt, ik ben een echte fan! Wist je dat ik eigenlijk verliefd was op de ‘Man van zes miljoen’? Als meisje van zes is mijn fascinatie voor ruimtevaart en techniek begonnen.” Die verwondering is nooit overgegaan! Mindy heeft een glansrijke carrière als Industrial Engineer en deed in Nederland haar promotie-onderzoek. Ook is Mindy dan één van NASA’s ´Highly Qualified Astronaut Candidates’, de selecte groep van 200 aspirant astronauten die geschikt is om te trainen voor astronaut. Na een tijd lang in dienst van Shell te hebben gewerkt kan zij haar ‘astronautendroom’ waarmaken. Ze laat aan haar loopbaanadviseur bij Shell weten dat zij graag astronaut wil worden. Via een cursus centrifugaal-kracht ontdekt zij een nieuw vakgebied. Het het mentaal voorbereiden van iedereen die te maken krijgt met dat ‘6G gevoel’. “Vroeger was de ruimte alleen voorbehouden aan de programma’s van de Verenigde Staten, ESA en Rusland. Recent is de commerciële ruimtevaart ontstaan. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden om de ruimte in te gaan. Een voorbeeld daarvan is de competitie van Career Astronauts. Iedereen kan zich opgeven voor deze competitie via AdvancingX.com/careerastronauts en de uiteindelijke winnaars kunnen in 2023 gratis de ruimte in en ik ga in 2023 de ruimte in als trainer en coach van het team van Career Astronauts! Dit is een ander traject dan voor de zeer rijken op aarde die zich hebben aangemeld voor de ruimtereizen met Virgin Galactic en Blue Origin.”

Mindy Howard coacht en geeft trainingen aan commerciële astronauten, maar ook aan mensen die topprestaties moeten leveren, zoals topsporters en op hoog niveau presterende managers. In oktober kwam haar boek: ‘Blast Off! Train like an astronaut on earth’, uit!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31
Wim Blansjaar
Blansjaar met krappe meerderheid gekozen 8 apr, 20:50 3
Wim Blansjaar
Blansjaar stuurt alsnog een excuusbrief over museumdirecteur 8 apr, 14:10 2
Het team van CrossFit 2712
CrossFit 2712 is fitste CrossFit 8 apr, 13:39