Annemieke Schipper en Riet Middelhoek organiseren een digitaal Alzheimercafé voor de bezoekers. Foto: Robbert Roos
Annemieke Schipper en Riet Middelhoek organiseren een digitaal Alzheimercafé voor de bezoekers. Foto: Robbert Roos Foto: Robbert Roos

Alzheimer Café Zoetermeer digitaal

vr 21 aug 2020, 10:20 Actueel

‘Belangrijke informatie die goed is om te delen’

Robbert Roos

Het Alzheimer Café is een maandelijkse bijeenkomst voor iedereen die met dementie te maken heeft. De Zoetermeerse versie van het Alzheimer Café vindt normaal gesproken iedere eerste dinsdag van de maand plaats. Door de coronacrisis moesten de deuren gesloten blijven. Op 1 september gaat het Alzheimer Café opnieuw van start maar dit keer digitaal.

Zoetermeer - Het Alzheimer Café Zoetermeer kan normaal gesproken altijd op grote belangstelling rekenen. Met gemiddeld zo’n 70 bezoekers was het niet verstandig om fysiek bijeen te komen. Dus werd gekeken naar een alternatief. Riet Middelhoek, bestuurslid afdeling Haaglanden Alzheimer Nederland en gespreksleider van het Alzheimer Café is erg blij dat dat er nu is. “We hebben allemaal behoefte om elkaar te ontmoeten, maar begrijpen ook dat dat op dit moment nog steeds niet verstandig is. Het Digitale Café is een mooi alternatief.” Eigenlijk lagen de plannen voor het Alzheimer Café in de tweede helft van het jaar al klaar. “We zagen de opening van het seizoen al helemaal voor ons”, vertelt Verpleegkundig Specialist Annemieke Schipper enthousiast. “Gezellig samenzijn compleet met een echte band en een swingende polonaise door de zaal.” Dat plan moest echter aangepast worden. “Het kan zomaar zijn dat we deze situatie nog een tijdje zullen moeten accepteren. Een andere vorm van samenkomen en elkaar ontmoeten hoort daar ook bij.” Het Alzheimer Café heeft een goede geluidsman. Dankzij hem is er veel mogelijk. “Het Digitale Alzheimer Café zal via een link op Youtube te zien zijn”, vertelt Riet Middelhoek. “Door bepaalde dingen vooraf op te nemen zoals een liedje op gitaar of een mooi gedicht kunnen we naast en leuke en interessante discussie toch een bijzonder programma aanbieden.” Verder zal het Digitale Alzheimer Café terugblikken op de afgelopen periode, evalueren wat daarvan geleerd is en vooruitblikken naar een scenario met een mogelijke tweede uitbraak. “Die informatie willen we delen met ketenpartners en Alzheimer Nederland. Stel dat er een tweede totale lockdown komt, wat is dan van belang en waar moeten we vooral op letten? Wat geven mensen met dementie en hun naasten zelf aan over deze periode? Belangrijke informatie die goed is om te delen.” Tijdens het Digitale Alzheimer Café zullen iemand met dementie, een mantelzorger, een casemanager, medewerker van het ontmoetingscentrum en een vrijwilliger van het Alzheimer Café over deze onderwerpen in gesprek gaan. U kunt zelf ook actief deelnemen. “Er komt een speciaal telefoonnummer waar u uw vragen naartoe kunt bellen of appen”, reageert Annemieke. Zij zal eind van dit jaar Riet Middelhoek opvolgen als gespreksleider van het Alzheimer Café. Wilt u ook deelnemen aan het Alzheimer Café Zoetermeer op dinsdag 1 september meld u dan aan door een mail te sturen naar middelhoek@alzheimervrijwilligers.nl Na ontvangst krijg u per mail een link toegestuurd waarmee de uitzending op Youtube is te bekijken.

Uit de krant