Afbeelding
Foto: WILLIAMRUTTEN

Marco (59) en Ronald (60) uit Zoetermeer te zien in Restaurant Misverstand op SBS6

Actueel 5 keer gelezen

ZOETERMEER - Marco (59) en Ronald (60) uit Zoetermeer hebben alle twee de diagnose alzheimer. De afgelopen periode hebben zij intensief met elkaar samengewerkt in het tv-programma Restaurant Misverstand dat vanaf 31 augustus te zien is bij SBS6. Samen met nog zeven andere mensen met dementie runnen de mannen onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw een restaurant in Amsterdam. 

Geen van de deelnemers heeft ervaring in de horeca, maar iedereen is gedreven om aan de slag te gaan. 
Johnny de Mol presenteert het programma en vertelt: “Met een beetje hulp, kleine aanpassingen en goede wil, hebben we in Restaurant Misverstand laten zien dat mensen met dementie nog van heel veel betekenis kunnen zijn. Dat is goed voor de maatschappij maar natuurlijk met name voor de deelnemers zelf, voor hun eigenwaarde. Dat is prachtig om te zien.”

Het leven van de Zoetermeerders toen en nu
Deelnemer Marco is getrouwd met Anita en heeft twee volwassen zoons. Hij werkte als IT Manager en was altijd een handige en technische man. Hij gaat nu naar de dagbesteding en werkt in een fietsenwinkel. Over zijn deelname aan Restaurant Misverstand vertelt hij: “Humor is belangrijk. Als er iets mis gaat, dan lachen we daar samen om”.

 Zijn plaatsgenoot Ronald is getrouwd met Marion en heeft een zoon en een dochter die al het huis uit zijn. Hij werkte voorheen als ICT consultant en was meester in het oplossen van problemen. Drie jaar geleden werd de diagnose alzheimer gesteld en moest Ronald noodgedwongen stoppen met werken. Hij gaat nu drie dagen in de week naar de dagbesteding Carpe Diem, waar Marco ook naartoe gaat. Over zijn ziekte zegt Ronald: “Het is een andere wereld geworden met alzheimer. Maar zeker niet minder”.

Over Restaurant Misverstand – focus op wat nog wél kan
 Restaurant Misverstand is een samenwerking tussen Alzheimer Nederland en SBS6 om kennis over -en begrip voor- dementie te vergroten. Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland: “In deze serie leggen we de focus op wat nog wél kan met dementie. Dat is voor iedereen weer anders. Het is belangrijk dat er veel meer activiteiten op maat komen voor de groeiende groep mensen met dementie, zodat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen.”

Restaurant Misverstand is geproduceerd door Concept Street en mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Het tv-programma is vanaf maandag 31 augustus -5 weken lang- om 21.30 uur te zien op SBS6. 


Fotocredits: William Rutten

 

Uit de krant