René van Kooten overhandigt de eerste kerstbal aan wethouder Ter Laak. Foto: Fred Roland
René van Kooten overhandigt de eerste kerstbal aan wethouder Ter Laak. Foto: Fred Roland Foto: Redlinefotografie.nl

Doneren voor wens eenzame ouderen

Actueel 108 keer gelezen

Geen kerstballenverkoop dit jaar maar het vervullen van wensen en ouderen verrassen met een bezorglunch en een kerststukje. En dat is volgens initiatiefnemer Mark Merckens hard nodig. “Juist in deze tijd van corona is de eenzaamheid groter dan ook”, zegt hij.

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - De lockdown die afgelopen maandag in ging, zet een streep door de verkoop van kerstbalen ten behoeve van Magisch Zoetermeer. Met de opbrengst van de verkoop wilde de stichting namelijk zodra dat weer mogelijk is, wensen van eenzame ouderen vervullen. Toch is Mark Merckens niet pessimistisch. “Door corona konden we het Magisch Dorp niet op de Markt neerzetten en ook hadden we veel plannen voor lunches en uitjes met de ouderen.” Al eerder was al duidelijk dat dat niet kon doorgaan. Nu is ook de verkoop van de wenskerstballen door de lockdown van de baan. De verkoop in de winkels kan nu niet meer. Maar mensen kunnen nog steeds iets doen voor eenzame ouderen. Via de website van Magisch Zoetermeer kan wel een donatie worden gedaan en ook kunnen online wensen worden aangevraagd. “De wensen die wij kunnen uitvoeren, pakken we op zodra er weer wat mogelijk is”, zegt Merckens. En dat de eenzaamheid is toegenomen, staat volgens hem als een paal boven water. “Behalve het verzoek om een donatie te doen, wil ik mensen dan ook vooral vragen om om zich heen te kijken. Even aan te bellen bij de buurvrouw en op gepaste afstand en praatje maken, maakt al zo’n enorm verschil. De groep eenzame ouderen heeft het altijd al moeilijk maar wordt door de coronacrisis extra geraakt.”

Afgelopen zaterdag was in het Stadhuis de feestelijke aftrap van Magisch Zoetermeer. Musicalartiest René van Kooten, nam uit handen van wethouder Ter Laak de eerste kerstbal in ontvangst. Toen nog met het idee dat Zoetermeerders die massaal zouden aanschaffen als ze toch kerstinkopen doen.

Eenzaamheid

Ingeborg ter Laak is blij met het werk van de Stichting Magisch Zoetermeer: “Ik wil Magisch Zoetermeer ongelooflijk bedanken voor hun inzet en creativiteit om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan”, zegt Ter Laak. “De GGD monitort eens in de vier jaar de eenzaamheid. Sinds die laatste peiling zijn we met ‘Een tegen eenzaamheid’ begonnen. Daar zijn al veel mooie initiatieven uit ontstaan van allerlei verschillende organisaties uit de stad. Eenzaamheid staat nu bij iedereen op het netvlies. Ik ben daar ontzettend blij mee want eenzaamheid is het begin van zorgvragen. En juist nu in deze coronatijd is het helemaal belangrijk.”

Hoewel Magisch Zoetermeer zich richt op eenzame ouderen, wil wethouder Ter Laak ook aandacht vragen voor jongeren. “Juist voor jongeren is het leven in deze coronatijd stil komen te vallen en dat valt hen zwaar. We proberen als gemeente iets voor hen te doen zoals een feest via de livestream met goede dj’s maar het is toch niet wat jongeren graag willen”, zegt de wethouder.

Ambassadeur

Dit jaar heeft René van Kooten zich aan Magisch Zoetermeer verbonden om als ambassadeur aandacht te vragen voor eenzaamheid. “Ik was vorig jaar met de kinderen bij het Magisch Dorp op de Markt en raakte met de organisatie aan de praat. Toen ik de vraag kreeg of ik mij als ambassadeur wilde inzetten, hoefde ik daar niet lang over na te denken”, vertelt Van Kooten. “We kennen allemaal wel het punt dat je iemand die alleen is wil bellen. Dan komt er steeds iets tussen en voor je het weet ben je weken verder.” Door corona is de inzet van René op dit moment anders dan gedacht. “Ik zou ook optredens verzorgen bij mensen maar dat zit er nu even niet in. Wel heb ik in de jury van de Magische zonnetjes gezeten.”

Deze Magische zonnetjes werden op deze zaterdag door René van Kooten uitgereikt aan vrijwilligers die zich juist in deze coronatijd extra hebben ingezet voor anderen. Een goed initiatief vindt Van Kooten. Maar ook werden twee cheques uitgereikt aan twee organisaties die zich inzetten om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Voorzitter Marian van Kempen van Humanitas kreeg een cheque van 500 euro voor het project met verhalen van ouderen. “Ik vind het geweldig. Dit geld kunnen we gebruiken voor de ontwikkeling van onze vrijwilligers”, aldus Van Kempen.

Een cheque van 250 euro is overhandigd aan Hans van der Bilt en Gerda Griffioen voor de ontbijtochtenden in de Pelgrimskerk die door veel mensen worden bezocht. Een activiteit die het op dit moment wel moeilijk heeft. “Door corona is het wel moeilijk en kan het soms niet doorgaan. Maar we bezoeken de mensen wel dus het contact is niet weg”, aldus Gerda Griffioen.

Wilt u Magisch Zoetermeer steunen en eenzame ouderen helpen? Dat kan. U kunt een donatie doen. De ingezamelde gelden worden gebruikt om wensen van eenzame ouderen te vervullen. Kent u zelf een oudere die wel een oppepper kan gebruiken dan kunt u ook een wens indienen. Ga hiervoor naar www.magischzoetermeer.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het dementie vriendelijke pad is te herkennen aan blauwe Vergeet-mij-nietjes op de tegels. Foto: pr
Vergeet-mij-niet-pad Rokkeveen feestelijk geopend met bewoners Floriadehof en bezoekers Carpe Diem 26 apr, 11:31
In een gezellige sfeer schaakpartijtjes spelen. Foto: pr
Doe gezellig mee met Schaakclub InZet Palet Welzijn Rokkeveen 26 apr, 11:00
Op 25 mei en 26 mei heeft  The S(w)inging Company haar jubileumuitvoering in het CKC. Foto: Leon Koppenol
Viering 25 jaar The S(w)inging Company met uitvoering in CKC 26 apr, 10:42
The Five Guitars.
Jubileumtournee van The Five Great Guitars komt ook naar Zoetermeer 26 apr, 10:35
Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1