De mannen van Vossensteyn Biochemicals kunnen niet wachten om Vostesyl op de markt te brengen. Foto: Robbert Roos
De mannen van Vossensteyn Biochemicals kunnen niet wachten om Vostesyl op de markt te brengen. Foto: Robbert Roos Foto: Robbert Roos

Landelijke primeur: Is Vostesyl hét middel tegen Coronavirus?

Actueel 181 keer gelezen

‘De exacte inhoud houden we geheim’

Robbert Roos

Gaan we de strijd tegen het Corona-virus winnen met een dampvloeistof? Als het aan Martijn en zijn compagnons van Vossensteyn Biochemicals ligt wel. Momenteel is voor de dampvloeistof met daarin een uiterst effectieve stof het octrooi aangevraagd en wordt er hard gewerkt om de productiecapaciteit te verdubbelen. Ook zal het product mogelijk live getest worden door het UMC. “We kunnen niet wachten om het op de markt te brengen.”

Zoetermeer – Toen een bevriend microbioloog vertelde over het bijzondere stofje wat uiterst effectief bleek tegen virussen als Corona bleef dit Martijn van Vossensteyn Biochemicals bezighouden. “Het verhaal klonk zo overtuigend dat ik het niet los kon laten. Ik dook in de materie en vond rapporten over deze stof die teruggaan tot 1944 waaronder een recent pier to review rapport van Stanford University die de werking van de stof bij alle Corona-virussen onderschrijft”, vertelt de ondernemer die binnen Vossensteyn Biochemicals samenwerkt met compagnon Enrico en productiemanager Karel. “De dampvloeistof wordt op de markt gebracht onder de naam Vostesyl. “De stof die het virus kapotmaakt is niet vrij te verkrijgen, maar wordt in opdracht van ons gemaakt. Het is de belangrijkste stof maar heeft ter ondersteuning en betere werking nog andere stoffen nodig”, legt Martijn uit. “De exacte inhoud houden we geheim.” De vloeistof is geschikt voor E-sigaretten en komt, doordat het dampbaar is, veel verder in de longen dan een medicijn in een inhaler of drankje. De Saponine in de stof zorgt dat het membraan van het virus stuk gaat waardoor het virus sterft. Ook bindt het stofje aan de ACE2-receptoren in de longen waardoor er geen verbinding kan plaatsvinden met het virus. In een ander rapport werden bij Sars1, vergelijkbaar met Corona, grote resultaten behaald. “Nadat het stofje ingebracht was in de longen daalde de infectiewaarden in de hogere luchtwegen binnen een uur van 100 naar 20% en in de lagere luchtwegen zelfs naar 4%. Wij legden onze literatuurgegevens ter beoordeling voor aan een longarts met virologische belangstelling. Hij vatte de data in een rapportage samen en concludeerde dat de gegevens voldoende interessant zijn om nader fundamenteel en klinisch onderzoek te initiëren. We zijn nog op zoek naar meer mogelijkheden om te testen”, legt Martijn uit. “Het UMC heeft al veel ervaring met luchtwegkweken en met virale infecties, en zijn nu met een team bezig dit voor SARS-CoV2 op te zetten. Hun kracht is om luchtwegepitheel te groeien. Dit maakt mogelijk om voor klinische studies ook preselectie te doen op basis van effectiviteit in de cellen. Ook maken ze gebruik van ongemodificeerd, echt virus. Daarvoor zijn hoge veiligheidseisen nodig. Vandaar dat we nu ook andere testmogelijkheden aan het bekijken zijn.” Als alles klopt kan het product niet snel genoeg op de markt gebracht worden. Om veiligheidsredenen wordt de vloeistof op een onbekende locatie gemaakt en getest.

Vossensteyn Biochemicals postbus 535 2700AM Zoetermeer. Info@vossensteyn.com 
(Achternamen en rapporten bekend bij redactie)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09