Terwijl zojuist de gemeente het pad nabij de Skidmorelijn heeft schoongemaakt, wijst Ton Nieuwenhuijsen nieuwe uitwerpselen van ganzen aan. Foto Kees van Rongen
Terwijl zojuist de gemeente het pad nabij de Skidmorelijn heeft schoongemaakt, wijst Ton Nieuwenhuijsen nieuwe uitwerpselen van ganzen aan. Foto Kees van Rongen

Buurt vraagt oplossing voor overlast ganzen

Actueel 1.490 keer gelezen

ZOETERMEER - “De ganzenstront op de looproute naar het winkelcentrum en het speelveld voor de kinderen is nabij de Skidmorelijn schrikbarend,” vertelt Ton Nieuwenhuijsen. “Bij klachten reageert de gemeente. Een veegmachine maakt de looproute dan weer eens gedeeltelijk schoon, maar de shit blijft.”

Door Kees van Rongen

Vele bewoners in Noordhove ergeren zich aan de uitwerpselen van de ganzen. Naar schatting strijken dagelijks zo’n 30 tot 40 ganzen neer op en nabij het basketveld achter het Kramerplan. Mensen met een rollator klagen over de poep aan de wieltjes. Bovendien is het door de uitwerpselen van de ganzen spiegelglad. “Bij mijn rondje met de honden wordt het een soort hinkstapspringen. Behalve dat de troep op de straat en het speelveld ligt, is het volgens mij ook gevaarlijk als ik denk aan de huidige vogelgriep. Huisdieren zitten aan die uitwerpselen en worden er ziek van. Kinderen en volwassenen kunnen er dan eveneens last van krijgen”, zegt Van Nieuwenhuijsen.
Behalve de looproute naar het winkelcentrum zijn ook de paden rondom het grasveld onder gescheten. Als mijn hond per ongeluk wat achterlaat, krijg ik een boete van 90 euro aan mijn broek. De gemeente moet een afdoende oplossing voor deze overlast vinden. Ik heb voorgesteld om de ganzen bij het Benthuizerplas bij te voederen, zodat ze daar blijven en niet iedere keer in deze buurt troep maken. Buurtbewoners moeten natuurlijk ook niet vogels hier voederen.”
Ton Nieuwenhuijsen heeft herhaalde malen geklaagd bij de gemeente en flora- en faunabeheerder René Thijssen. “Het ganzen probleem heeft zeker onze aandacht,” zegt Thijssen. “Een aantal jaren geleden is besloten om de ganzen niet weg te vangen. De overlast was toen van gelijke aard. Zoetermeer wil graag ruimte bieden aan wilde dieren. Daarom is besloten dat wanneer de ganzen weer in de wijk verblijven om dan de schoonmaak frequentie te verhogen. Naar aanleiding van de melding van de heer Nieuwenhuijsen heb ik dit probleem ook met de wijkbeheerder besproken om dit weer eens te inventariseren. Op die manier krijgen we een inzicht over de grootte van het probleem en de daarbij komende kosten.”
Voorlopig lijkt er geen oplossing, denkt de heer Nieuwenhuijsen. “Kinderen willen het speelveld niet eens meer gebruiken door die ganzenstront. Als de veegmachine van de gemeente na weer een klacht van mij een keer langs is geweest, ligt twee uur later de looproute naar het winkelcentrum al weer bezaaid met uitwerpselen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt gisteren
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter gisteren 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer gisteren
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open gisteren 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder gisteren
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11