Tijdens een vorige activiteit streden de klassen tegen elkaar, elke klas had een andere kleur (foto: ONC Clauslaan).
Tijdens een vorige activiteit streden de klassen tegen elkaar, elke klas had een andere kleur (foto: ONC Clauslaan). ONC Clauslaan

Lekker in je vel, is beter in je schoolwerk

Actueel 574 keer gelezen

Zoetermeer - Na twee zware jaren, gaan ze bij het Oranje Nassau College aan de Clauslaan voor twee onvergetelijke jaren. “We doen er alles aan om te zorgen dat onze leerlingen weer lekker in hun vel zitten,” vertelt NPO coördinator Wilma de Jong.

Door Annemarie de Vries

NPO staat voor Nationaal Programma Onderwijs, de extra gelden die vanuit de overheid beschikbaar zijn gesteld om achterstanden weg te werken en emotionele problemen te lijf te gaan. Op het ONC gaan ze wat dat betreft voortvarend te werk. 

Elkaar weer zien
“Toen we vorig jaar aan het eind van het schooljaar weer bij elkaar mochten komen, zijn we direct gaan inventariseren waar behoefte aan was,” vertelt de Jong. “Er bleek erg veel behoefte aan sociale activiteiten, om elkaar weer te zien, met vrienden samen te zijn. Daarom hebben we als afsluiting van het schooljaar een sport en activiteitenweek georganiseerd. We deden spelletjes, gingen naar het strand en hadden sportwedstrijden. Dit viel erg in de smaak. ‘Wat gezellig om weer dingen samen te doen’ hoorde je van de leerlingen.”

Cognitief en sociaal
“We hebben een coördinator aangesteld voor de cognitieve achterstand, dus het leerwerk, en voor het sociale aspect. Als gymdocent ben ik verantwoordelijk voor het sociale aspect. Leuke dingen organiseren. Ik vind dit echt heel mooi om te doen,” vertelt de Jong. “Op school lopen ook drie coaches rond, die zijn altijd aanspreekbaar voor de leerlingen, als ze daar behoefte aan hebben. Als ze echt in de knoop zitten of behoefte hebben aan een goed gesprek. Het is vooral belangrijk, vinden wij dat leerlingen goed in hun vel zitten, pas dan kunnen ze ook hun schoolwerk goed doen.”

Komende periode
Op dit moment is de school druk met voorbereidingen voor de kerstweek. In de week voor de kerstvakantie staat de school bol van leuke activiteiten. Er zijn kunstlessen, workshops, gastlessen en een gezellige kerstmarkt op donderdag 23 december. Op deze kerstmarkt zijn alle zelfgemaakte kerstbakjes en andere leuke dingen te koop voor het goeie doel. Voor de meivakantie is er een projectweek over water en milieu. Verder zijn er wekelijks buitenschoolse activiteiten. “Veel leerlingen hebben hun lidmaatschap op hun sportclub opgezegd of hebben daar geen geld voor,” vertelt de Jong: “Daarom zorgen we dat ze bij ons kunnen sporten zoals bijvoorbeeld basketbal, voetbal en nog veel meer. Sport helpt om je goed te voelen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21