Karlijne met een van de koeien. Foto's Gerard van Warmerdam
Karlijne met een van de koeien. Foto's Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Karlijne is op haar plek tussen haar koeien in de wei

Actueel 970 keer gelezen

Zoetermeer - Karlijne de Groot loopt al van jongs af aan mee op de boerderij aan de Meerpolder. En hoewel steeds meer jonge mensen het leven op de boerderij niet zien zitten, bewijst de enthousiaste 23-jarige het tegendeel. Zij neemt de biologische boerderij over van haar vader en is daarmee de 5e generatie die aan de rand van Zoetermeer een boerenbedrijf runt.

Door Hélène Ouwerkerk

“Eigenlijk had ik altijd gedacht dat mijn broers het bedrijf zouden overnemen”, zegt Karlijne die haar opleiding bedrijfsmanagement volgt aan Aeres in Dronten. “Toen zij geen interesse hadden, bleek ineens dat het voor mij toch mogelijk was en daar was ik heel blij mee”. Volgens haar vader Gerard die decennialang het familiebedrijf heeft gerund, zat het er altijd al in. “De kinderen hoefden nooit mee te helpen op de boerderij. Ze deden dat wel maar van lieverlee werd de interesse minder. Maar Karlijne was altijd in de stal te vinden als er iets te doen was”, zegt de trotse vader. 

Het bedrijf is In de Meerpolder gevestigd. Met 35 koeien en nog wat jongvee dus in totaal 56 dieren, is het bedrijf al vijf jaar als biologische boerderij gecertificeerd. Biologisch boeren is voor Karlijne en Gerard een logische stap waar zij bewust voor hebben gekozen. “Als biologische boer heb je je aan een aantal regels te houden. Zo mag er geen gemodificeerde soja in het krachtvoer zitten, geen kunstmest gebruiken en zo min mogelijk antibiotica ( in ieder geval niet preventief)”, vertelt Gerard. “Biologisch boeren zorgt wel voor extra werk want je bent ook meer met je gewassen bezig en doet ook aan slootkantbeheer. Kijk, kunstmest stimuleert het gras maar als je het z’n gang laat gaan groeien er distels en brandnetels in het veld en daar houden de koeien niet van. Je moet dus zoeken naar diversiteit en voedsel wat de koeien van nature nodig hebben. Dus hebben we onlangs klaver en kruiden ingezaaid. Dat is heel gezond voor de koeien want er zit veel eiwit in. En koeien eten van nature voedsel wat goed voor ze is”, vult Karlijne aan. En die gezonde dieren dat is het waar het bij vader en dochter De Groot om draait. 

Doel
De melk van de koeien gaat naar Arla. “Verder hebben de dieren een dubbel doel. Enerzijds de melk maar ze worden ook goed gevoed zodat er veel vlees op zit zodat ze later daarvoor kunnen worden geslacht”, legt Karlijne uit. Voor de vleesproductie zijn vader en dochter enkele jaren geleden in zee gegaan met Grutto die vleespakketten verzorgt voor koopeenkoe.nl. “Je merkt toch dat veel mensen bewuster omgaan met wat ze eten en waar hun vlees vandaan komt. Kwaliteit is belangrijk en veel mensen gaan bewuster om met hun voedsel. En dat onderschrijven we helemaal. Waarom vlees uit Brazilië importeren met ontbossing tot gevolg als je ook goed vlees dicht bij huis kunt halen?”
Om die reden zijn er ook plannen om volgend jaar producten van de boerderij te verkopen. “Ook daar is vraag naar. Samen met mijn zus ben ik een tijd geleden begonnen met ‘de Poffertjestuin’ die dit jaar een wintereditie krijgt met bijvoorbeeld warme chocolademelk. Vaak willen mensen daar dan ook verse melk of karnemelk bij”, zegt Karlijne. “We gaan deze winter wat producten uitproberen en volgend jaar producten op bestelling leveren. Het is een meerwaarde maar we hoeven ook geen toeristische attractie te worden. Het leuke is dat dit ook mooi aansluit bij de vakken die ik dit jaar op school heb.”
[HO1] Het produceren van de producten vind zijn oorsprong in 2012 toen de gemeente Zoetermeer droomsessies had georganiseerd waar inwoners samen kwamen om plannen te maken voor een mooie verbinding tussen stad en platteland. “Tijdens die eerste sessie hebben wij Mirjam van Bijnen van Piëzo ontmoet. Het plan om een divers assortiment zuivel te maken uit verschillende culturen sloot naadloos aan bij de wens van Piëzo om mensen met kennis in te zetten voor een dergelijk plan”, vertelt Mariëtte de Groot. “Nu, bijna 10 jaar verder zijn we nog steeds enthousiast en denken dat de tijd daar is om het plan op kleine schaal vorm te gaan geven. We willen de komende winter gebruiken om verschillende producten te maken en te testen. Mensen die een opleiding (mbo 1) bij Piëzo volgen gaan aan de slag met zuivelen op de boerderij.” De bedoeling is om in het voorjaar een zuivel- en proefterras te kunnen openen. “Ook willen we wat rondleidingen over het bedrijf gaan houden waarbij mensen meer leren over het reilen en zeilen van een boerenbedrijf. Mensen vinden het mooi om te zien en dat begrijp ik wel. We vinden het ook leuk als mensen uit ‘de Stad’ meedenken. Misschien zijn er ook bedrijven die denken ‘biologische melk uit de buurt’ daar kunnen we wat mee. Als mensen willen reageren dan kunnen ze mailen naar zoetermeersezuivel@hotmail.com.”

Dieren
“Ik hou enorm veel van dieren. Ik was van kinds af aan altijd in de stal bezig met de dieren”, zegt Karlijne. De 23-jarige is dan ook helemaal in haar element als ze samen met de Streekbladfotograaf door de weide naar de koeien loopt voor een fotoshoot. “Ik vind het fijn als de koeien met mij meelopen dus dat leer ik ze ook. Dat is leuk maar ook handig. Koeien zijn geweldige dieren met een echt karakter. Het zijn dieren waar je echt een band mee opbouwt”, vertelt Karlijne. “Sowieso vind ik het mooi hoe een kalfje opgroeit tot een volwaardige koe. Dat is een prachtig proces om mee te maken. Als je dat op een goede manier doet en je de dieren veel aandacht geeft dan geeft dat echt voldoening. Een leven met de dieren, ik zou niet anders willen.”

Zorgen
Maar zorgen zijn er ook want Den Haag maakt het de boeren moeilijk. “Voor de jonge generatie is het heel lastig met alle regels die erbij komen”, zegt Gerard de Groot. “Hierdoor is het echt een trend dat er geen opvolging is. Ik ben blij dat Karlijne er wel voor voelt maar het is nooit moeten geweest. De kinderen mochten zelf hun keuze maken maar toen bleek dat Karlijne interesse in een overname had, hebben we haar wel gestimuleerd om een goede opleiding te volgen.”
Karlijne vult aan: “Het moeilijke vind ik dat er in Den Haag geen lange termijnvisie is waardoor je niet weet waar je aan toe bent en hoe je je bedrijfsvoering moet doen. Het verschilt iedere keer. Ook de ruimte is beperkt. Dat zijn vragen en zorgen die je als agrariër hebt. Veel boeren wijken uit naar het buitenland waar die ruimte er wel is. Maar wees nou eerlijk, het zou toch zonde zijn als het beeld van vee in de wei uit het landschap verdwijnt? Mensen worden blij van koeien in de wei en dat begrijp ik wel.”

Vijfde generatie neemt het stokje over

De kudde geniet in de wei.
"Koeien zijn dieren met een karakter"
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21