Anita (m) en Geert (R) en de andere bestuursleden van Stichting Wereld lichtjesdag Zoetermeer. (foto stichting WLD) (Foto: Robbert Roos)
Anita (m) en Geert (R) en de andere bestuursleden van Stichting Wereld lichtjesdag Zoetermeer. (foto stichting WLD) (Foto: Robbert Roos)

Wereldwijd kaarsjes branden voor overleden kinderen

Actueel 252 keer gelezen

Elk jaar op de tweede zondag van december worden wereldwijd kaarsjes aangestoken. Dooft het licht in de ene tijdzone, dan gaat in een volgende aan. Op die manier ontstaat er een etmaal lang een band van licht om de planeet.

Zoetermeer - Wereldlichtjesdag is eind jaren 90 ontstaan in de Verenigde Staten van Amerika. Een initiatief voor wee-ouders, ouders van een overleden kind, en familieleden van overleden kinderen. Door een lichtje aan te steken worden alle overleden kinderen herdacht. Dit geldt ook voor levenloos geboren kinderen en volwassen kinderen, ongeacht hoe lang geleden ze zijn gestorven en ongeacht de doodsoorzaak. Zo’n vier jaar geleden werd het initiatief ook in Zoetermeer opgepakt. Anita de Roode: “We begonnen de bijeenkomsten in mijn winkel de Troostkamer in de Dorpsstraat. Maar door de steeds groter wordende groep deelnemers moesten we uitwijken naar een nieuwe locatie.” Die is gevonden in de Meerbloemhof bij de begraafplaats aan de Buytenparklaan 1. Geert Sipman is bestuurslid van de onlangs opgerichte Stichting Wereldlichtjesdag Zoetermeer en zelf wee-ouder. “Wereldlichtjesdag is een moment om even stil te staan. Niet alleen bij de kwetsbaarheid van kinderen in het algemeen, maar ook als eerbetoon aan te vroeg overleden kinderen.” Zelf verloor Geert zijn dochter Martine. Toch is ze nog elke dag onderdeel van het leven van Geert en zijn gezin. “Ik ben nog steeds haar trotse vader.” De bijeenkomst geeft een gevoel van saamhorigheid. Geert: “De buitenwereld neemt soms afstand en dat is moeilijk. Op deze manier ziet de maatschappij dat een overleden kind nog altijd bij je hoort.” Naast Geert en Anita zijn ook Kathy, Ingrid en Anneke bij de organisatie betrokken. Anita: “We beginnen de avond op 11 december om 18.30 uur met het verzamelen in de ontvangstruimte. Om 18.45 uur vormen we buiten een stoet voor de stille tocht en steken we de kaarsjes aan die mensen zelf meegebracht hebben. Om 19.00 uur wordt er een stille tocht gehouden langs de kinderbegraafplaats die zal eindigen in de aula. Aansluitend worden de namen van alle kinderen opgenoemd en is er stilte en muziek.” Geert: “Het voorlezen van de namen is echt een kippenvelmomentje.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21