2theloo is een van de weinige openbare toiletten in het Stadshart. Foto: Marijke Helsloot
2theloo is een van de weinige openbare toiletten in het Stadshart. Foto: Marijke Helsloot

Help ik moet plassen maar ben aan het winkelen

Actueel 103 keer gelezen

Sinds 2008 wordt de Wereldtoiletdag ondersteund door de VN waarbij aandacht wordt gevraagd voor 2,5 miljard mensen die geen beschikking hebben over sanitair. In een ontwikkeld land als Nederland zou je denken dat er overal een toilet beschikbaar is. Niets is minder waar. Het Streekblad onderzoekt de beschikbaarheid van openbare toiletvoorzieningen voor het (winkelend) publiek in het Stadshart.

De wintertijd is nabij, de temperaturen dalen. Vooral dames hebben sneller last van hoge nood. Wat doe je dan als je in het Stadshart bent en je heel nodig moet? De Zoetermeerse collega’s Merel, Sabine en Lisette houden het zo lang mogelijk op tot ze thuis zijn. En anders wordt het een bezoek aan het openbare toilet 2TheLoo, dat lastig te vinden is op de eerste etage aan het Bovenlangs of aan een horecazaak. Echter voor ouderen, kinderen en minder mobiele mensen kan een dagje Stadshart op dit gebied weleens een probleem zijn.

Bij het Douwe Egberts Café wordt het toilet intens gebruikt. En niet altijd door klanten. “Er komen veel mensen vanuit de Primark naar ons toilet. Wij zijn druk met koffie maken en dan letten we niet altijd goed op wie er naar boven gaan naar de wc. We hebben aangegeven tijdens de vergaderingen van de winkeliersvereniging dat er meer openbare voorzieningen moeten komen.” Bij The Brand Store vragen geregeld mensen of ze gebruik mogen maken van het toilet. “Als het kinderen zijn dan laten we het meestal wel toe. Maar bij volwassenen is het lastig. We willen niet onaardig zijn maar het gaat ook om onze veiligheid.” In de Passage is de enige horecagelegenheid Bij Daan. “Klanten mogen gratis en niet-klanten betalen € 0,50.” Bij Cool Cat en Lucardi Juwelier laten ze niemand toe. Bij de fietsenstallingen van Biesieklette zijn openbare toiletten die worden gebruikt. Alleen ervaren mensen deze plek niet als gebruiksvriendelijk. De bedrijfsleider van Clooney’s geeft aan dat iedereen welkom is om gebruik te maken van het toilet. Maar liever ziet hij dat er meer voorzieningen komen. Laatst las hij een onderzoek over de toiletvoorzieningen. Hoe beter de toiletfaciliteiten zijn, hoe hoger de omzet. Dus waar wachten we op?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21