Taco Kuiper en Rob Steijn wijzen naar de Boerhaavelaan. Een plek waar nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn.  (Foto: Ronald Stam Fotografie)
Taco Kuiper en Rob Steijn wijzen naar de Boerhaavelaan. Een plek waar nieuwe ontwikkelingen mogelijk zijn. (Foto: Ronald Stam Fotografie)

700 woningen per jaar bijbouwen

Actueel 71 keer gelezen

Zoetermeer moet groeien. Dit staat bij wethouder Taco Kuiper (wonen) en Rob Steijn (voorzitter Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit (OZB) als een paal boven water. Als het aan de beide heren ligt, komen de bouwkranen op grote schaal terug in Zoetermeer. “We willen in 15 jaar tijd 10.000 woningen bijbouwen”, zeggen Kuiper en Steijn gedreven.

Zoetermeer - Kuiper en Steijn hebben de lat hoog gelegd. Niet alleen omdat ze het nu eenmaal leuk vinden als er flink wordt gebouwd. “Maar”, zegt Taco Kuiper, “we hebben die woningen in de stad nu eenmaal heel hard nodig. Voor onze jongeren die graag in Zoetermeer willen blijven wonen en daarom een woning nodig hebben maar ook voor ouderen die nu nog in een eengezinswoning wonen en behoefte hebben aan een appartement.” Voor deze groepen zijn er simpelweg niet voldoende woningen in Zoetermeer. “Het is ook de enige manier om een vitale aantrekkelijke stad te zijn.”

Taco Kuiper bevestigt dat de wens om in 15 jaar tijd 10.000 woningen te bouwen een flinke ambitie en uitdaging is. “Dit betekent dat we per jaar 700 woningen bijbouwen. In de hoogtijdagen van Zoetermeer bouwden we 1000 woningen per jaar. Dus dat aantal is nogal wat.” En die ruimte om te bouwen moet in de stad worden gevonden want weilanden om vol te bouwen, heeft Zoetermeer niet meer. Toch zijn Kuiper en Steijn daar niet bang voor. Die ruimte is er volgens hen zeker te vinden.

Hoogbouw

Volgens Rob Steijn is een dergelijke ambitie alleen mogelijk als er ook echt out of the box wordt gedacht. “We leggen alles open en sluiten geen plekken uit. We moeten met een andere bril naar gebieden kijken. Dat is een uitdaging waar we voor staan.” Taco Kuiper knikt bevestigend. “We denken nu bijvoorbeeld aan bedrijventerreinen als Dwarstocht waar woningbouw mogelijk is. Maar ook het gebied langs de Afrikaweg, het Bredewater en de Boerhaavelaan zijn plekken waar veel mogelijk is als je er maar met een andere bril naar durft te kijken. Ook transformatie van kantoren is een belangrijk punt waar we veel woningen in kunnen realiseren.” Verder gaat Zoetermeer wat de heren betreft flink de lucht in. “We hebben in 2005 een hoogbouwvisie vastgelegd. Daarna kwam de crisis dus wat mij betreft is die hoogbouwvisie nog altijd actueel. Daarin hebben we vastgesteld dat een toren van 120 meter prima in Zoetermeer past. Onze hoogste toren is nu 90 meter dus daar gaan we wat ons betreft overheen We zijn een grote stad dus dat past ook wel”, vindt Taco Kuiper. Daarnaast zijn OV-knooppunten volgens Kuiper en Steijn heel geschikt voor woningen. Rob Steijn: “Wonen bij OV punten met een goede ontsluiting is gewoon heel geschikt.”

Juist door niet van te voren al piketpaaltjes te slaan, hoopt hij dat er veel innovatieve ideeën uit de markt komen. “We dagen de markt uit om met bijzondere ideeën te reageren op de vraag die we hebben uitstaan. Woningen boven een weg? Het lijkt misschien moeilijk maar we zien in Sijtwende dat het kan. Daar is over een weg een park gebouwd. Niemand heeft het gevoel dat je boven de weg wandelt. Dergelijke innovatieve ideeën horen we graag”, zegt Steijn. “We leggen de rode loper uit voor partijen die met mooie initiatieven komen.”

Groen

Wie bang is dat straks alle groengebieden worden volgebouwd, stelt Taco Kuiper gerust. “Groen is en blijft het uitgangspunt. Zoetermeer is een groene stad en die kernkwaliteit willen we zeker behouden. Dat betekent natuurlijk ook weer niet dat er nooit ergens een stukje groen zal verdwijnen maar daar zal dan wel elders groen voor terug moeten komen.” Datzelfde geldt voor de energie-ambitie. Volgens het tweetal staat die nog steeds als een paal boven water ook al heeft verantwoordelijk minister Blok nu bepaald dat de Energieprestatievergoeding ook voor woningen op gas geldt, iets wat niet Nul op de Meter is. “Nul op de meter blijft hoe dan ook onze ambitie al is dat niet altijd makkelijk en dat wijt ik ook wel aan het kabinetsbeleid dat toch wel te wensen overlaat. Maar in Zoetermeer willen we die opgave wel aangaan. Er staan in Nederland nog steeds kolencentrales. Een verschil met Duitsland waar veel daken zonnepanelen hebben”, aldus Kuiper. “”Er zijn best wat bezwaren tegen de hoge ambities van de minister maar feit is dat we achter lopen op Europa. En je ziet gewoon dat de consument er best voor in is en over de streep wordt getrokken als hij bijvoorbeeld bij mag lenen bij energiebesparende maatregelen. Dit is voor ons als bouwers een kans om meer te verkopen”, vindt Steijn. Kuiper vult aan: “Ik geloof ook in stimulerende maatregelen. Ik weet ook zeker dat de consument enthousiast wordt als zij weten dat die energiebesparende maatregelen een hoger comfort en echt lagere maandlasten betekenen.”

Bewoners

De heren weten dat binnenstedelijk bouwen altijd een spanningsveld met zich meebrengt, “We hebben als college samenspraak hoog in het vaandel staan, dus we moeten ervoor zorgen dat we op een goede manier de belangen van de mensen meenemen”, zegt Kuiper. “Maar aan de andere kant moeten de mensen er ook aan wennen dat we willen groeien. In Den Haag is het al meer geaccepteerd, als er binnenstedelijk wordt gebouwd. We willen geen krimpgemeente zijn maar een vitaal aantrekkelijke stad en dat slaapstadimago van ons afschudden”, vult Steijn aan. “Zelf droom ik van high tech innovaties en veel diversiteit. Als de markt die uitdaging aanneemt”, kunnen we als Zoetermeer echt iets bijzonders neerzetten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer gisteren
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt gisteren
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter gisteren 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer gisteren
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2