Ijsmeester Tjapko Adams meet de dikte van het ijs. (Foto: Sousan Atta)
Ijsmeester Tjapko Adams meet de dikte van het ijs. (Foto: Sousan Atta)

Noordhovense ‘ijsmeester’ geeft hoop op strenge winter niet op

Actueel 75 keer gelezen

Waar andere ijsliefhebbers de schaatsen aan de wilgen hebben gehangen heeft één man uit Noordhove zijn schaatsen nog altijd startklaar staan. In de hoop om zijn eigen schaatstocht te houden op de Noordhovense Plas.

Noorhove – ‘Het begon als een hobby’, legt Tjapko Adams (73) uit. Op zijn veertigste begon hij te schaatsen nadat hij meer vrije tijd had. Sinds hij aan de Noordhovense Plas woont, houdt hij het water en het weer iedere winter heel goed in de gaten. En dat doet hij al bijna twintig jaar. Door zijn grote liefde voor het schaatsen heeft Tjapko in de buurt de bijnaam ‘ijsmeester’ gekregen. “Ze zeggen ook altijd; dat moet je aan de ijsmeester vragen, wanneer ze willen weten of ze hun schaatsen uit de kast moeten halen,” grapt hij.

Vriezen

De laatste keer dat Zoetermeerders op de Noordhovense Plas hebben kunnen schaatsen was in 2013. “Toen vroor het echt”, vertelt Tjapko. “Er zit nu vier jaar tussen waarin het niet heeft gevroren. Dat is niet abnormaal maar het wachten duurt zo lang”. Nu is het weer deze winter niet ontzettend koud geweest maar toch hebben buurtbewoners deze winter op de plas kunnen schaatsen. Tjapko weet waarom dit ondanks de matige vorst toch is gelukt. “Het heeft de afgelopen weken niet gewaaid en daarom heeft het goed kunnen vriezen op de plas. In één nacht is het hier dichtgevroren, toen lag er gelijk vijf millimeter ijs.”

Nieuwsbrief

Buurtbewoners met het schaatsvirus krijgen zelfs nieuwsbrieven van Tjapko waarin ze op de hoogte worden gehouden van het laatste schaats- en ijsnieuws. De geabonneerden komen vooral uit Noordhove, maar ook uit andere wijken in Zoetermeer.

Hoewel de weersvoorspellingen voor de komende weken voor schaatsliefhebbers niet veel goeds in petto heeft, blijft Tjapko hopen op een strenge winter. Dan hoopt hij de ijsveger die met een crowdfundactie is aangeschaft te kunnen gebruiken. “Het kan nog altijd onverwachts komen. In 1985 en ‘86 ging het ook pas in februari vriezen. Toen werd de Elfstedentocht heel laat gehouden. Dus de hoop opgeven doe ik niet, zodra het weer gaat vriezen stuur ik iedereen weer een nieuwsbrief”, belooft hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21