Tijdens de toneelvoorstelling van Turks Fruit spat de liefde er soms letterlijk vanaf. Foto:annemieke van der togt
Tijdens de toneelvoorstelling van Turks Fruit spat de liefde er soms letterlijk vanaf. Foto:annemieke van der togt Foto: Annemieke van der Togt

Toneelstuk voegt nieuw hoofdstuk toe aan ‘Turks Fruit’

Actueel 61 keer gelezen

Robbert Roos

Turks Fruit is de titel van de spraakmakende roman uit 1969 van Jan Wolkers. De verfilming van het boek in 1973 brak met ruim 3 miljoen bioscoopbezoekers alle records en staat nog altijd te boek als meest succesvolle Nederlandse bioscoopfilm allertijden. De musical was een ware kaskraker. Valt daar nog iets aan toe te voegen? Ja, met de eigentijdse en ongekuiste toneelbewerking wordt er een nieuw hoofstuk aan de reeks ‘Turks Fruit’ toegevoegd. En hoe.

Zoetermeer - Turks Fruit vertelt het stormachtige liefdesverhaal van beeldend kunstenaar Erik en zijn grote liefde en muze Olga, de roodharige dochter van een Alkmaarse middenstander. Per toeval komen ze elkaar tegen als Erik langs de weg staat te liften en Olga hem meeneemt. Zij wordt de liefde van zijn leven en het stel treedt al snel in het huwelijk, tegen de zin van haar moeder in. Het stuk begint met een donderslag waardoor je als toeschouwer direct in het verhaal zit. Er is ook geen andere mogelijkheid. Als vanzelf wordt je op hoge snelheid meegezogen in het verhaal. Rauw en sensueel tegelijk, indringend maar tegelijkertijd ook ontroerend. Chris Peters zet een sterke Erik neer; chaotisch zoals je van een kunstenaar verwacht en gedreven door ongeremde lust. Ali Zijlstra is als Olga het meisje waar je als man direct voor valt; jong, fris, ietwat naïef en van ongekende schoonheid. De liefde spat er dan ook van af het begin letterlijk vanaf. De erotiek uit de roman en de film is alom aanwezig. Toch wordt het met regelmaat op bijzondere en verrassende wijze tot uiting gebracht waardoor het zeker niet de hoofdrol speelt. Bart Klever en Debbie Korper zijn in hun rol als vader en moeder van Olga een prima aanvulling op de twee hoofdrolspelers. Na de dood van haar vader verandert de relatie tussen Olga en Erik. De lust maakt plaats voor wantrouwen en de relatie loopt stuk. Toch blijft de liefde voor elkaar als rode draad door beider levens lopen. Tere zieltjes worden in het stuk niet gespaard, maar dat zou ook afbreuk doen aan het verhaal. Het stuk is precies zoals de roman geschreven is; rauw en direct. Maar net onder die ruwe bovenlaag ligt het prachtige liefdesverhaal verscholen tussen twee jonge mensen, op zoek naar zichzelf, in een wereld die ze nog niet volledig ontdekt hebben. Een intiem inkijkje in twee levens, voor altijd met elkaar verbonden, ook als het noodlot toeslaat. Een prachtig toneelstuk die de liefhebber van roman en film zeker weet te waarderen.

Turks Fruit van theaterbureau Hummelinck Stuurman is op dinsdag 21 mei 2019 Aanvang 20:15 - einde 22:05 uur. Kaartjes á € 32.40 te bestellen via www.stadstheater.nl Op zoek naar verdieping in de voorstelling? Boek voor €4,00 een inleiding op het toneelstuk in het bestelproces.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt gisteren
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter gisteren 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer gisteren
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open gisteren 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder gisteren
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11