Afbeelding

Wordt bieb straks huis van de wijk?

Actueel 93 keer gelezen

Door Hélène Ouwerkerk

Het plan van het college om als bezuinigingsmaatregel de twee wijkfilialen van de bibliotheek in Oosterheem en Rokkeveen te sluiten staat op losse schroeven. Afgelopen maandag spraken veel partijen in de gemeenteraad zich uit om de filialen op een of andere manier te behouden.

Zoetermeer - De raadsleden kwamen hiermee tegemoet aan de roep van de inwoners. Bewonersvereniging Juna uit Rokkeveen ging zowel in Rokkeveen als in Oosterheem de straat op en haalde in één week tijd 3600 handtekeningen op. Het pakket werd overhandigd aan burgemeester Aptroot en laat zien dat de inwoners niet zomaar afstand van hun wijkbibliotheek nemen.

Als het aan coalitiepartij D66 Zoetermeer ligt worden de met sluiting bedreigde wijkbibliotheken in Rokkeveen en Oosterheem omgevormd tot ‘Huizen van de Wijk’. Dit als onderdeel van het plan van de Gemeente Zoetermeer om meer wijkgericht te gaan werken. In de ‘Huizen van de Wijk’ is er naast een aanbod van de bibliotheek ook een aanbod van andere maatschappelijke organisaties en de gemeente Zoetermeer. Bovendien moet het ‘Huis van de wijk’ een plek voor ontmoeting worden. D66 was maandagavond niet de enige partij die de biebs wil behouden. De fracties van PvdA, Zó, SP en FvdB sloegen de handen ineen en willen de voorgenomen sluiting tegenhouden. “Voor de jeugd kunnen we nog wel wat verzinnen op de scholen, maar voor onze volwassenen en vooral ook de ouderen is de bibliotheek een belangrijke plek. Natuurlijk om wat te lenen, maar ook om elkaar even te ontmoeten”, aldus Marijke van der Meer van Zo!.

Hiermee lijkt de sluiting van de filialen vooralsnog op niet veel steun te kunnen rekenen. Echter zekerheid is er pas aanstaande maandag als de gemeenteraad verder debatteert over de Perspectiefnota.

Hoe dan ook, er moet 14 miljoen euro worden bezuinigd om de tekorten op de Jeugdzorg het hoofd te bieden. Het sluiten van de wijkfilialen was een van de maatregelen die het college voorstelde om tot deze bezuiniging te komen. Daarnaast wil het gemeentebestuur de verhuizing van cultuurpodium De Boerderij uitstellen, de OZB en de parkeertarieven verhogen en de Zoetermeerpas versoberen. Ook de kindpas kan volgens het college een wat minder. Het zijn voorstellen in de Perspectiefnota waar niet alle partijen zonder slag of stoot mee akkoord gaan. Zo lagen maandagavond bijvoorbeeld de bezuinigingsplannen op de Zoetermeerpas en de kindpas flink onder vuur. Veel partijen willen hierop niet bezuinigen omdat ze juist die mensen en gezinnen helpen die het financieel zwaar hebben.

Zoetermeer is niet de enige gemeente die kampt met begrotingstekorten door de tekorten op de Jeugdzorg. De grote behoefte aan jeugdzorg en tegelijk een lagere uitkering door het rijk zijn hier de oorzaak van.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Jasper van Viegen met Jules Lelieveld (links) en Ger Fens (rechts)
Jasper van Viegen nieuwe hoofdtrainer SVO Buytenpark 5 mei, 09:40
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
Bewoners teleurgesteld: 'Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg' 3 mei, 16:03 30
Konijnenbezitters kunnen (op afspraak) hun konijn tegen gereduceerd tarief laten vaccineren en desgewenst gratis laten controleren. Foto: Het Buitenbeest
Konijnenavond voor baasjes op Speelboerderij Het Buitenbeest 3 mei, 13:06
Waylon is live op zijn best. Foto: Robin Eggenkamp
Waylon speelt zijn beste hits in Poppodium Boerderij 3 mei, 12:39
Drie sprekers zullen die avond op dit onderwerp ingaan. Foto: pr
Thema avond Wonen van JongSenioren Zoetermeer 3 mei, 11:40
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Herdenken 3 mei, 09:32
Ukele leren spelen
Ukelele workshop voor beginners 3 mei, 09:22
Vanuit Benthuizen zullen kinderen het bevrijdingsvuur ophalen, een deel van de route meerijden en het vuur meenemen naar Benthuizen. Foto: pr
Herdenking bij nieuwe monument en bevrijdingsvuur in Benthuizen 2 mei, 13:05