De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen
De plantjes aan de balustrade en op de grond moeten weg laat woningcorporatie Vidomes de bewoners weten. Foto: Kees van Rongen

Bewoners teleurgesteld: ‘Na vele jaren moeten alle plantjes op galerij ineens weg’

Actueel 2.778 keer gelezen

Zoetermeer - Plantenbakken met fleurige bloemen aan de balustrade en op een afgetekend deel ook op de grond. Het geeft het oorspronkelijke kale appartementengebouw aan de Bijdorplaan een kleurrijke aanblik en warmte. De bewoners verzorgen dagelijks met veel liefde hun plantjes. Het ziet er allemaal sfeervol uit.

Door Kees van Rongen

“Waarschijnlijk niet lang meer,” zegt de 80-jarige Jan Bakker teleurgesteld, die samen met zijn vrouw Anja al negen jaar tot volle tevredenheid aan de Bijdorplaan woont. “We zitten hier op loopafstand van de Dorpsstraat en het Stadshart. Heerlijk toch.” 

Maar nu is hij boos en met hem nog tientallen andere oudere bewoners. “Een tijdje geleden kregen we een brief van de woningcorporatie Vidomes met de mededeling, dat alle plantjes moesten worden weggehaald. De brandweer zou nog langs komen om het nader toe te lichten. Nou de brandweer heb ik nooit gezien, maar wel mensen van de woningcorporatie Vidomes. Zij waren onverbiddelijk de plantjes en beeldjes moeten weg. En wel voor 1 juni aanstaande.”

Sommige oudere bewoners waren zo geïntimideerd, dat zij ook onmiddellijk hun plantjes hebben weggehaald. “Eigenlijk ga ik altijd in deze voorjaarsperiode nieuwe plantjes kopen, maar dat durf ik nu niet, want dan kan ik ze straks gewoon weggooien,” vreest Jan Bakker.

Rijdende rechter
Een van de bewoners is een handtekeningactie begonnen. Bovendien is de Rijdende Rechter om advies gevraagd. Hij heeft al informatie ingewonnen en zou nog van zich laten horen.

“Ik begrijp echt niet waarom wij na al die jaren ineens de planten moeten verwijderen. Geregeld komen hier ambulancemedewerkers met een brancard om patiënten op te halen. Nooit een probleem, want de doorgang is ruim genoeg. Datzelfde geldt voor de brandweer.”

Vidomes begrijpt heel goed, dat het weghalen van spullen op de galerij geen leuke boodschap is. “Bij controlerondes met de brandweer worden we regelmatig aangesproken op spullen die in de algemene ruimte staan. Spullen die struikelgevaar kunnen geven of brandgevaarlijk zijn als vluchten nodig is. Uit oogpunt van veiligheid voor de hulpdiensten én voor de bewoners verkleinen we met deze opruimactie het risico op onveilige situaties.”

“Niet alleen aan de Bijdorplaan, maar bij al onze appartementencomplexen zijn we dit jaar begonnen. We kunnen niet alle complexen tegelijk doen. Per complex wordt een datum bepaald. Voor de Bijdorplaan is dat 1 juni.” Na 1 juni loopt de wijkmeester van de Bijdorplaan een controleronde. Niet alleen de huurders ook Vidomes moet zelf aan de slag met spullen weghalen. 

Binnenterrein
Als tegemoetkoming van het weghalen van de plantjes bekijkt Vidomes om op het binnenterrein de plantenbakken verder te vergroenen en op te fleuren.
“Er is al een initiatief van bewoners om plantjes die zij weg moeten halen in deze bakken over te planten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27