De sprongen die hierboven op de foto te zien zijn zijn eerder regelmaat dan uitzondering. Een dansvoorstelling compleet met sterdansers en veel traditie. Foto: Zstudio
De sprongen die hierboven op de foto te zien zijn zijn eerder regelmaat dan uitzondering. Een dansvoorstelling compleet met sterdansers en veel traditie. Foto: Zstudio Foto: Zstudio

‘Magic of Georgia’, dé danssensatie uit de Kaukasus

Actueel 64 keer gelezen

Simone Langeveld

Zin in een avond vol verbazing en waardering voor folkloristische dans op een bijzonder hoog niveau? Dan is deze voorstelling beslist de moeite waard. Het dansgezelschap uit de hoofdstad Tbilisi is na een reeks van tournees over de hele wereld nu in Nederland te bewonderen.

Rijswijk - The Royal National Ballet Company presenteert een dansshow die moeilijk met iets te vergelijken is. Georgische folklore en klassieke dans worden moeiteloos met indrukwekkende zwaardgevechten en acrobatiek gecombineerd.
De vrouwelijke dansers schreiden meest over het podium. Ze lijken te zweven als poppen. Zeker wanneer ze lange japonnen dragen waardoor je de voeten niet kunt zien. Bovenlijf, schouders en hoofd blijven bij deze dansbeweging nagenoeg op dezelfde hoogte. Een enorm contrast met de mannelijke dansers met hun uptempo steeds snellere pas die wat beenbeweging en ritme echt doet denken aan de Ierse Riverdance maar dan expressiever en hoekiger. Opvallend zijn de sierlijke en tegelijkertijd expressieve armbewegingen.
De vlotte dansshow heeft haar oorsprong in een eeuwenoude cultuur. De dansen lijken bedoeld om indruk te maken op elkaar. Dit betekent: mannen die elkaar de loef afsteken, dames imponeren, maar ook een mogelijke rivaal in een gevecht. Zo wordt er indrukwekkend hoog en veel gesprongen in verschillende vormen en wordt er onwaarschijnlijk geland op de voorzijde van de onderbenen en draaien zij soms meerdere keren om hun as. Bij een ‘gevechtsdans’ met zwaard en schild schieten de vonken letterlijk in het rond. Met meer dan tien kostuumwisselingen komen alle traditionele stijlen uit de Kaukasus aan bod.
De authentieke Georgische muziek bestaat vaak slechts uit het ritme van trommels en de krachtige kreten van de dansers en vormt de enige begeleiding bij de ongelooflijke danssprongen en pirouettes. Maar ook harmonische en soms spirituele muziek van fluit, snaarinstrument en orgel begeleiden heel andere soms bijna statische choreografieën. Één dans van vrouwelijke dansers lijkt zo ‘ontsnapt’ uit een sprookje uit de Efteling.
De kostuums die verwijzen naar eeuwenoude Georgische traditionele drachten zijn symbool voor de nationale trots en de onafhankelijkheid. Deze trots stralen de dansers uit. Ze zetten met elkaar een krachtig, afwisselend dansspektakel neer.

De 32 dansers dansen aanstaande woensdag in Zoetermeer.
Woensdag 30 oktober, van 20:15 - 22:05 uur. De voorstelling heeft een pauze.
Kaartjes via: www.stadstheater.nl. Veel plezier!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1