Jack Wouterse en Arjan Ederveen in ZIN. Foto: Bowie Verschuuren.
Jack Wouterse en Arjan Ederveen in ZIN. Foto: Bowie Verschuuren. Foto: Bowie Verschuuren

Arjan Ederveen en Jack Wouterse hebben er ZIN in

Actueel 61 keer gelezen

Marit Nikerk

Hebben we er zin in? Hoe vat je de zin van het leven samen in één zin? En hoe zou je afscheid van het leven willen nemen? In de voorstelling ZIN brengen Jack Wouterse en Arjan Ederveen humor en levensvragen samen.

Zoetermeer - In ZIN zien we Wouterse en Ederveen in de rollen van twee chefkoks op leeftijd, die werken aan een tv-uitzending. Achter de schermen blijkt de ouderdom toch een rol te spelen – "mag de autocue groter?" – en hebben twee het over de dagelijkse werkdruk, medische kwalen en een nieuw boek. Gaandeweg transformeren de acteurs naar twee dames, een keukenromanschrijfster en haar min, voortkomend uit datzelfde nieuwe boek. Thema's als levenseinde en ouderdom passeren de revue met uiteraard de nodige humor.
Jack Wouterse en Arjan Ederveen hebben er zin in en hun humor slaat goed aan op het publiek. ZIN is de derde voorstelling van de acteurs samen en dat zie je: ze zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben een sterke chemie. De ervaren acteurs weten goed hoe ze de personages en situaties kunnen uitspelen en maken leuke grappen met veel taalspelingen en verwarring. Zelfs wanneer ze als dames op het toneel staan, weten ze met mimiek, stemgebruik en houding slim hun karakters te typeren. Vanaf het begin hebben ze de lachers op de hand, maar de heren weten ook serieuze onderwerpen ter sprake te brengen.

Waar Wouterse en Ederveen als chefs veel vaart brengen in het verhaal, kabbelen de dames rustig voort. Als publiek vraag je je regelmatig af waar het stuk naar toe leidt. En dat is misschien ook de crux van deze voorstelling. Taalkundige humor, sterke acteerprestaties, gelaagde thema's – het zijn goede ingrediënten voor de voorstelling die zich langzaam maar zeker ontvouwt. Het is dan ook zonde dat de verhaallijn van de chefkoks op het einde minder sterk uitgewerkt te zijn dan gehoopt. In plaats daarvan blijken de dames - toch wel onverwachts - het hoofdverhaal te zijn. Wat de zin van die keuze is, daar geeft het script geen bevredigend antwoord op. Of misschien gaat het daar ook niet om. Zoals de mannen gaandeweg het stuk zeggen: 'het gaat niet om het antwoord maar om de zoektocht'. En als je het op die manier bekijkt, dan slaagt het stuk.

Heeft u ook zin om naar de voorstelling te gaan? Arjan Ederveen en Jack Wouterse zijn met ZIN te zien op 28 november om 20.15 uur in het Stadstheater. Kaarten zijn verkrijgbaar via het www.stadstheater.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21