Waarnemend burgemeester Lokker. Foto: Fotoflex
Waarnemend burgemeester Lokker. Foto: Fotoflex Foto: FOTOFLEX Nederland - FOTOFLEX.NL

Burgemeester zijn in coronatijd

Actueel 57 keer gelezen

Hélène Ouwerkerk

Mensen gaan creatief aan de slag

Herdenking

Niet alleen de lintjesregen is dit jaar anders dan anders ook dodenherdenking is dit jaar zonder stille tocht. Burgemeester Lokker legt zonder publiek en met een scout twee kransen bij het oorlogsmonument. Ook zal hij digitaal een toespraak houden.

Drie weken is Jan-Pieter Lokker nu burgemeester van Zoetermeer. Hij begon in een leeg stadhuis en nu drie weken later is het stadhuis nog altijd leeg. Hoe vergaat het de burgemeester in deze coronatijden?

Zoetermeer - “Een beetje vervreemdend”, zo typeert burgemeester Lokker zijn eerste weken in Zoetermeer. “Je bent enorm beperkt. Ik heb nog niemand in Zoetermeer de hand kunnen schudden. Wel heb ik kennis gemaakt met de fractievoorzitters maar het is verder eigenlijk wel een eenzame positie.” Lokker komt regelmatig naar het Stadhuis om te werken. “Dat is een bijzondere ervaring. Buiten de bode en de schoonmaakster is er niemand. We hebben een heel schoon stadhuis hoor”, lacht hij.

Hoewel er volgens hem veel beperkingen zijn en Lokker afgelopen maandag zijn eerste digitale gemeenteraadsvergadering moest leiden, ziet de burgemeester dat er ook veel mogelijk is. “Er wordt thuis gewerkt door college en ambtenaren en dat gaat prima. Ook hebben we gemerkt dat digitaal overleg heel goed gaat”, zegt hij. “Los van de tragiek zie ik dat mensen met veel creativiteit en doorzettingsvermogen aan de slag gaan. Bepaalde rituelen worden verstoord in onze welvarende geoliede maatschappij. Maar ik zie dat mensen het nieuwe normaal goed accepteren.”

Ook Lokker wordt aanstaande vrijdag geconfronteerd met een ritueel dat anders is. Aanstaande vrijdag is namelijk de lintjesregen en ook dit jaar worden veel Zoetermeerders met een onderscheiding verrast. Dat massaal verrassen en opspelden van de versierselen kan nu dus niet doorgaan. “Ik zit van 9 tot 13.00 uur achter de telefoon om iedereen persoonlijk met het nieuws te verrassen. De daadwerkelijke ceremonie zal op een later moment zijn”, aldus Lokker.

Tegelijkertijd vindt de tijdelijke burgemeester deze coronatijden wel erg vermoeiend. “Je doet alles via schermen en dat valt niet mee. Het is toch ook een behoorlijke aanslag op je conditie want je zit veel meer dan anders. Ik ijsbeer soms tijdens het bellen wat ga ‘s avonds een stukje te fietsen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open gisteren 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder gisteren
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51